MANDAL: – Det virker som det har gått ren sport i å stjele i butikken. Det verste er at elevene ikke er flaue over å bli tatt.

Det sier Roy Michaelsen, varehandelkonsulent i Butikkutvikling Sør .

Foto: Jarle R. Martinsen

Skuland-butikken ligger midt mellom Blomdalen ungdomsskole og Mandal videregående skole. Hvert storefri har særlig ungdomsskoleelevene strømmet til butikken. I den ene halvtimen storefri har vart, har butikken regnet ut at det har blitt stjålet for om lag 1000 kroner – dag ut og dag inn.

Stjal alkohol

Bare sist fredag ble fire elever tatt for nasking. De hadde alene stjålet 18 varme pizzastykker, og stappet dem i jakkelommene. I ermet på en av elevene ble det i tillegg funnet den alkoholholdige drikken Smirnoff Ice.

For noen uker siden gjorde butikken en siste desperat handling da elevene ble stanset utenfor og sluppet inn puljevis.

– Flere ble irriterte over en slik puljeinnslipp, og lot det gå sport i å stjele enda mer, forteller Michaelsen.

Forsvarer barna

Han eier selv en Joker-butikk på Skjebstad, og forteller om episoder der foreldrene forsvarer sine barn når de blir tatt for å stjele.

– De sier at det er jo slik barn er. Med slike holdninger er det ikke lett å endre moralen hos ungdom som stjeler, sier Michaelsen.

Michaelsen er blitt spurt av Skulands eier om å hjelpe til med avviklingen, selv orker han ikke. Det ser ut til at en helt ny eier kommer.

– Mitt råd til vedkommende blir å utestenge elevene helt i storefri. Naskingen overgår det butikken tjener på å ha denne kundemassen likevel, sier han.

Akkurat det som virkemiddel støttes av Anne Marie Skreos, FAU-leder på Blomdalen ungdomsskole . – Men aller viktigst er at foreldrene snakker med sine barn om moral, og hvilke konsekvenser stjeling har, sier hun,

Stormøte

På skolen noen titalls meter unna Skuland sitter rektor Bente Christensen og synes det er trasig at Skuland stenger dørene.

– Vi prøver å gjøre vårt for å demme opp mot nasking, sier hun.

Blant annet var det nylig et allmannamøte med elever, politi og butikkeiere. Her fikk elevene vite at om de tar en sjokolade, må butikken selge fem til for å tjene inn den som ble stjålet. Og politiet fortalte at havner nasking på rullebladet kan det hindre dem i å kunne reise til enkelte land og bli utestengt fra jobber.

– Nå vil vi ha et slikt møte hvert skoleår, sier Christensen.