SØGNE: Nå bretter kommuneledelsen opp ermene. Mandag var rådmann Kim Høyer Holum og tre andre fra toppledelsen ute i felten på tre skoler for å tørke toaletter og dørhåndtak og fylle på med papir. Grunnen er at mange av 91 streikende i kommunen er renholdere.

– Vi hadde en liten vaskeballett på skolene, først og fremst toaletter. Jeg vasker støtt og stadig hjemme, jeg, sier Holum og humrer.

Av de fem grunnskolene blir det ikke foretatt renhold på Tangvall og Langenes skoler. Nygård og Tinntjønn har hver én renholder på jobb.

– Under en streik har rådmannen og hans ledergruppe anledning til å utføre alt arbeid som ikke blir gjort i kommunen på grunn av streiken. Dette spørsmålet er avklart med streikeledelsen. Kommuneledelsen vil derfor utføre det renholdet kommunelegen mener er nødvendig for å kunne holde skolene oppe. Situasjonen vil deretter bli vurdert forløpende i kommunikasjon mellom rektor kommuneledelsen og kommunelegen, sier organisasjonssjef Monica Nordnes.

Etter en gjennomgang har kommunelegen konkludert med at toalettene er det viktige i forhold til det helsemessige, og mener skolene kan fortsatt holde åpne dersom toaletter og vasker blir rengjort. I tillegg må det være såpe og papir tilgjengelig i dagene som kommer.

Det er også viktig at matsøppel blir båret ut. Skolene har ordninger der elevene tar seg av utbæring av søppel, og disse ordningene fortsetter også under streiken.

Kommuneledelsen vil påpeke at dette er en lovlig konflikt og ber om forståelse for at det får konsekvenser når en viktig gruppe som renholdere blir tatt ut i streik. Søgne skolene har rundt 1400 elever og 170 lærere. Ingen av lærerne er tatt ut i streik. Kommuneledelsen er opptatt av å minimere konsekvensene av streiken for elever og foresatte, og har derfor ønske om å holde skolene åpne så lenge som mulig.