KRISTIANSAND: – Det virker veldig rotete og på mange måter er det som har skjedd merkelig, sier førstekonservator ved Agder naturmuseum og botaniske hage, Per Arvid Åsen, til fvn.no.

Kjørte inn med bil

Og synet som møtte de ansatte tidligere denne uka er merkverdig. Noen har kjørt en bil inn på sykkelstien og kommet inn til museumets blomster. Noen planter er tatt og noen er kastet rundt.

– Det de har tatt virker veldig tilfeldig. De har rykket opp planter som står i bed og noen er revet rett av, forteller Åsen. Museumet har også tidligere vært utsatt for hærverk i mindre skala, men denne gangen politianmeldes saken.

Gartnere i streik – De har tatt flere sukkulenter, pelargoniaer og planter som vi skulle selge på museumets dag. Det kanskje mest alvorlige er at de har tatt rødliste-arter som vil skulle bruke til en utstilling i forbindelse med biomangfoldets år, som er i år, sier Åsen.

På grunn av den pågående streiken er gartnerne ved museumet tatt ut i streik. Det er nå søkt om dispensasjon for en gartner slik at museumet kan lage lister over de stjålne plantene og verdien.

– Plantene som er tatt får man ikke kjøpt. Vi har laget dem gjennom mange år, sier Åsen.

Kan identifisere plantene

Førstekonservatoren mener at de stjålne plantene er svært sjeldne. En del skal være stjålet, men en del er ødelagt og slengt rundt i nærheten av Agder naturmuseum og botaniske hage.

– Det er ingen tvil om at vi kan identifisere dem. Det er ikke noe vanlige hagefolk har, sier han.