Brannvesenet redder to personer i Otra. Se video over.

Se bildegalleri nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: – Dette er morsomt, jeg har aldri kjørt brannbil før, forteller Sigurd Magnus Simonsen (4) like før han setter seg inn i tankbilen ved Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) sin stasjon i Torridalsveien i Kristiansand.

Køen er lang og består av barn som mer enn gjerne venter tålmodig på å få sette seg bak rattet på en av de mange brannbilene i garasjen.

– Jeg gleder meg, roper Simonsen. Etter noen sekunder i førersetet utbryter han: – Den stigen ser kjempekul ut!

(Les mer under bildet)

Sigurd Magnus Simonsen (4) fikk prøve seg som brannmann. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

Heist mot himmelen

Og mange barn har lyst å bli med brannvesenets lift mot himmelen. Køen sto på det lengste over hele brannvesenets store plass. Hurtigfrigjøring etter trafikkulykke, drukningsulykke og brannslukking var blant de andre tingene som brannfolkene villig viste vekk.

I forkant av arrangementet hadde elever ved Tangen videregående skole sydd brannuniformer i barnestørrelser. Til stor glede fikk ungene brannhjelm på hodet, uniform og en brannslange i hendene.

– Det var helt greit, mente Elias Mortensen Paulsen (nesten 6 år) etter å ha sprutet mange hundretalls liter vann ut i Otra.

– Vi har vist fram hurtigfrigjøring etter bilulykke hvor en person satt fastklemt. Da brukte vi to brannbiler, en foran og en bak, for å dra ut bilen. Jeg tror det var interessant fordi det er noe de færreste har sett, sier Tor Eriksen i KBR.

(Les mer under bildet)

Mange fulgte redningsaksjonen i Otra. Foto: Vegard Nekstad

Redningsaksjon i Otra

Forebyggende avdeling ved KBR viste hva som skjedde dersom man spyler vann på en smultgryte. Deretter fikk de oppmøtte se brannvesenets dykkere i aksjon.

– To personer i båt hvor båt hvor den ene hadde vest. Den med vest holdt den andre fast, men mistet ham ned i vannet. Brannvesenet rykket ut med dykkerteam. En overflatedykker reddet personen i overflaten, mens en dykker gikk ned for å lete etter personen som sank, sier Eriksen.

Når drukningsofferet var hentet inn til land overtok ambulansemannskaper fra Sørlandet sykehus med gjenopplivning. I tillegg til brannvesenet og ambulanse, så deltok også mannskaper fra Sivilforsvaret.

(Les mer under bildet)

Brannvesenets folk med redningsoppdrag i Otra. Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad

Mange møtte opp

På stasjonen i Kristiansand møtte mellom 1500 og 2000 mennesker opp.

– Det er vanvittig og slik er det vært år. Det er minimalt med reklame, bare gjennom de nasjonale kanalene, forteller Andreas Sjursø ved forebyggende avdeling i KBR.

I dag åpner 350 brannstasjoner landet over opp dørene. På Sørlandet er det blitt holdt arrangement på 25 stasjoner.