KRISTIANSAND: Onsdag vedtar politikerne i Kristiansand etter alt å dømme å utvide Fagerholt skole til å kunne ta i mot 494 elever. Skolen bygges ut for å ta unna for veksten på Justneshalvøya.

Fagerholt blir nesten dobbel så stor som i dag. Likevel vil Kristiansand kommune at elever som har skolen som sin nærmeste i stedet skal gå på Presteheia skole.

— Det må sikres at den nye kapasiteten dekker behovet som kommer på Justneshalvøya. Vi må ikke komme dit at vi får en ytterligere forskyvning fra Presteheia mot Fagerholt, som for en del elever vil være noe nærmere, slik at det ikke blir plass til elevene det bygges ut for, sier Svein Tore Kvernes, seniorrådgiver i oppvekstsektoren til Fædrelandsvennen.

Vil innføre skolegrense

I dag er det ikke formelle skolegrenser i Kristiansand. Elever blir fordelt ut fra eget ønske og ledig plass. Men kommunen vil nå forskriftsfeste skolegrenser mellom Fagerholt og Presteheia.

VIL LAGE SKOLEGRENSE: Svein Tore Kvernes, seniorrådgiver i oppvekstsektoren i Kristiansand. Foto: Frode Lindblom

Ifølge Svein Tore Kvernes vil en slik forskriftsfesting skje i henhold til opplæringsloven og bli gjenstand for høring.— Skolegrensene vil bli tema over nyttår, og kan tidligst gjelde fra skoleåret 2014/2015, sier Kvernes.

Får lengre skolevei

Audun Andersen bor i Louises vei. Hans datter er i dag to år. Når hun skal begynne på skolen, kan hun risikere få en vesentlig lenger skolevei enn dagens skolebarn i nabohusene.

— Barna som bor i Louises vei har nå en tur på 600 meter gjennom lysløypa for å komme til Fagerholt skole. Blir de sendt til Prestheia skole vil de måtte gå 2,2 kilometer ved en trafikkert vei. Det sier seg selv hva en ønsker, sier Audun Andersen.

OPPGITT: Audun Andersen har barn som om noen år må begynne på Presteheia, i stedet for den nærmeste skolen, Fagerholt. Foto: Kjartan Bjelland

Han sier beboere i Louises vei har telt seg fram til at det i dag er 79 barn i gata som ennå ikke har begynt på skolen. Blant disse har 40 søsken som i dag går på Fagerholt skole.— Det siste foreldrene vil er at søsken havner på forskjellige skoler. Det medfører blant annet en del ekstra logistikk, sier Andersen.

Grensesetting ikke avgjort

Han stiller også spørsmål om hvordan elever skal flyttes til Presteheia uten at man bryter med opplæringslovens prinsipp om at elever skal gå på sin nærmeste skole.

Svein Tore Kvernes i oppvekstsektoren viser til at opplæringsloven sier at grunnskoleelever har rett til å gå på den skolen som ligger nærmest, eller ved den skolen i nærmiljøet de sokner til. Kommunen kan gi forskrifter om hvilke skole de ulike områdene i kommunen sokner til.

Videre sier Kvernes at det ikke er gjort noen vurdering om hvor en grense mellom Fagerholt og Presteheia skal foreslås, og om dette vil gjelde Louises vei.

— Men det er ønskelig at flere enn i dag går mot Presteheia. Dette er en ny og fin skole med masse ledig kapasitet, sier Kvernes.

Han presiserer at kommunen ikke har lov til å flytte noen av elevene som i dag går på Fagerholt skole.