KRISTIANSAND: — Mannen er av utenlandsk opprinnelse, og de to har kjennskap til hverandre. Det er flere personer pågrepet i saken fra andre deler av landet. De to fra Kristiansand har vært bosatt i distriktet helt eller delvis over en periode, og derfor er Agder politidistrikt involvert i saken, opplyser overbetjent John Repstad, leder av avsnittet for økonomisk kriminalitet i Agder til Fædrelandsvennen. Han tilføyer at denne saken er den største hvitvaskingssaken i omfang Agder politidistrikt har etterforsket.

— De to personene fra Agder som er pågrepet er løslatt. Den ene har vært varetektsfengslet over en periode på nesten fire uker med restriksjoner, forteller Repstad. Politiet aksjonerte i saken for seks uker siden.

Over flere år

Han opplyser at de forholdene siktelsen gjelder har pågått over flere år. Politiet har tatt beslag i gjenstander og verdier.

– Men dette representerer verdier som er svært begrenset når vi sammenlignet med sakens store omfang. Beslagene gjelder gjenstader som er kjøpt for penger som politiet mener er utbytte av de straffbare handligene.

En av de siktede har erkjent befatning med saken i forhold til de beløp politiet har siktet ham for. Det gjelder både hvitvasking og fiktiv fakturering.

Gjennomføringen

- Hvordan er hvitvaskingen gjennomført?

— Slik vi ser det er den fiktive faktureringen knyttet opp mot blant annet utleie av personell og ytelse av tjenester. Jeg kan dessverre ikke si noe mer presist om hva den fiktive faktureringen er i denne saken, men på generelt grunnlag gjennomføres fiktiv fakturering som oftest for å oppnå skatte- og avgiftsmessig fordeler som blant annet skatt, moms og arbeidsgiveravgift.

- Dere sier flere titalls millioner. Hvor mye mener politiet at de siktede har hvitvasket gjennom fiktiv fakturering?

— Av hensyn til etterforskningen kan jeg dessverre ikke gå nærmere inn på beløpets størrelse. Politiet er fortsatt i gang med etterforskningen av saken, og det gjenstår mye arbeid i en sak som både er omfattende og krevende, understreker epstad.

Flere politidistrikter er involvert i etterforskningen. Agder politidistrikt har hatt hjelp bistandsteamet i Økokrim.