SØGNE: — Jeg hadde gitt opp alle slankekurer, og var klar for slankeoperasjon da jeg møtte Vegard for første gang i mars 2011, forteller Siri Tønnessen.

Vegard Nilsen er overlege ved avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, og har ansvaret for behandlingstilbudet for sykelig overvektige ved Sørlandet sykehus. Mange av pasientene som blir henvist dit er bestemte på slankeoperasjon, men velger gruppetilbudet når de får vite mer om innholdet i begge.

— Jeg var sikker på at jeg ville opereres, men visste også at jeg trengte en livsstilsendring. Jeg begynte derfor på kurset i november for ett år siden, sier den 39 år gamle kvinnen.

SKEPTISKE: Siri Tønnessen og Vegard Nilsen tror ikke kommunene vil ha et like godt tilbud for sykelig overvektige som sykehuset har. Foto: Kristin Ellefsen

Kutter fem millioner

Helsedirektoratet kutter rundt fem millioner kroner i overføringer til Sørlandet sykehus. Dette vil ramme gruppetilbudene til hjerte-/lungepasienter, ryggpasienter og pasienter med sykelig overvekt.

Tønnesen har tatt av 40 kilo etter at hun begynte med gruppetimene. Sammen med ti andre hadde hun 15 kursdager på tre måneder.

— Det var ingen pekefingre, og jeg lærte at det ikke skulle være en slankekur. Jeg fikk råd og tips til å endre livsstilen, forklarer renholderen fra Søgne.

Månedens trimmer

Deltakerne får ingen oppskrift på hvordan de skal leve, men råd de kan bruke i hverdagen. Tønnessen synes det var nyttig at deltakerne delte erfaringer.

— Vi prøvde også masse forskjellig trening, slik at vi kunne finne noe vi trivdes med. Vi svettet og slet, men det var kjempegøy, sier hun.

Etter gruppetreningen fikk hun selvtillit nok til å begynne på treningssenteret i Tangvall. Nå trener hun fire ganger i uka, og ble kåret til månedens trimmer i august.

Mister valget

— Hadde det ikke vært for gruppetilbudet hadde jeg nå vært fedmeoperert. Da hadde jeg hatt mindre energi, sier Tønnessen.

FØR: Slik så trebarnsmoren ut før hun endret livsstilen.

Hun spiser vanlig husmannskost, men har ikke lenger trang til å gå i skapet for å se etter noe godt mellom måltidene. Årlig er det rundt 500 pasienter som benytter seg av tilbudet ved Sørlandet sykehus, og Nilsen frykter hva som vil skje dersom det blir lagt ned.— Pasienter vil da miste valgmuligheten. Vi vil kunne tilby operasjon, men ikke tilbud til de som ikke vil opereres, og det er faglig enighet om at de fleste pasientene ikke bør opereres, forklarer Nilsen.

Han viser til en ny studie fra Senter for Sykelig Overvekt (SSO) i Tønsberg, hvor det kommer fram at fedmeopererte går mest ned i vekt, men de spiser dårligere enn overvektige som får hjelp til å endre livsstilen sin. De opererte får heller ikke samme oppfølging, og mange går opp i vekt etter et år.

Samhandlingsreformen

Gruppene ved Sørlandet sykehus møter psykolog, ergoterapeut, lege og eksperter på ernæring og aktivitet. Som en del av samhandlingsreformen ønsker Helsedirektoratet at kommunene skal overta behandling av sykelig overvektige.

— Jeg tror kommunene kommer til å bygge opp noe, men de vil ikke kunne matche det vi tilbyr ”de største av de største” uten å bruke mye penger på kompetent personell. Det er fagpersonene som er det kritiske punktet, kommenterer overlegen.

Tønnesen forteller at oppfølgingen sykelig overvektige får er avhengig av hvilken kommune de kommer fra, og Nilsen tror at dette vil bli forsterket dersom sykehuset legger ned gruppene. Enkelte kommuner tilbyr ting som turgåing og ”Bra mat-kurs”.

— Det vil være et bra tilbud for mange – men ikke for de med sykelig overvekt. De trenger en helt annen innsats, mener Nilsen.

Frykter fagmiljøet forsvinner

Dersom Sørlandet sykehuset reduserer eller legger ned tilbud om gruppetimer vil mye av fagmiljøet forsvinne. Kommunene vil heller ikke ha noen å henvise til når deres tiltak ikke har tilstrekkelig effekt for den overvektige.

— Grunnet kompleksiteten er det vanskelig å behandle alle disse pasientene i primærhelsetjenesten, noen vil trenge og har rett på behandling også i spesialisthelsetjenesten. Vår faglige vurdering er at gruppetilnærming bidrar til intensitet i endringsprosessen i tillegg til støtte, erfaringsutveksling, skriver arbeidsgruppen for sykelig overvekt.

Sørlandet sykehus har satt ned en egen arbeidsgruppe som skal se på konsekvensene av kuttene i midler til gruppetilbudene innen rehabilitering. Det er for tidlig å si noe om når pasientene vil merke eventuelle endringer, men fagdirektør Per Engstrand har tidligere sagt at han håper overføring til kommunene vil skje i løpet av første halvdel av 2013.

Arbeidsgruppa viser til at tverrfaglighet er viktig fordi overvektige sliter med flere problemer. I konklusjonen skriver de at "en spesialisert gruppetilnærming, bygget på kognitiv teori/terapi, er en effektiv og benyttet behandlingsmodell i behandling av pasienter med sykelig overvekt."

Sørlandet sykehus har bygget opp denne erfaringen de siste åtte årene, og overlege Vegard Nilsen mener at den vil forsvinne om gruppetilbudet blir lagt ned. Arbeidsgruppa skal legge fram forslag til endringer 10. desember.

De viser til at dersom gruppetilbudet blir redusert eller endret, så vil pasienter som ikke kan eller ikke ønsker kirurgi, ikke vil ha et reelt behandlingstilbud på spesialisthelsetjenestenivå. Pasienter vil da miste valget, og Nilsen frykter at pasienter vil ”måtte” velge kirurgi.