KRISTIANSAND: De rettsoppnevnte psykiaterne har kommet frem til at 30-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket da han begikk flere kriminelle handlinger våren 2012. — Det skal ikke reises straffesak mot tiltalte, men historikken tilsier at samfunnet må beskyttes mot faren han representerer. Han er for farlig til å kunne være ute i samfunnet, sa aktor Jostein Johannessen i sitt innledningsforedrag i Kristiansand tingrett.

Påtalemyndigheten vil be om at 30-åringen overføres til tvungen psykisk helsevern. Det vil innebære at han dømmes til psykiatrisk behandling.

30-åringen erkjente forholdene som lå til grunn for tiltalen da rettssaken startet onsdag morgen.

— Han kan ikke huske alt, men nekter ikke for at han har gjort det, sa mannens forsvarer, Thor Bache-Wiig.

Truet til seg bil på Lund

Det var 29. mai i år at 30-åringen rømte for psykiatrisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Mannen var på luftetur på sykehusområdet, men kom ikke tilbake til avtalt tid.

Like etter ble en kvinne knivtruet utenfor Postens lokaler i Industrigata på Lund i Kristiansand.

Mannen er også tiltalt for å ha utøvd vold mot en fangevokter under et fengselsopphold i Åna fengsel. Han må også svare for å ha slått til en psykolog under fengselsoppholdet på Åna.

Tvungen psykisk helsevern

30-åringen er også tiltalt for voldshandlinger ved psykatrisk avdeling ved sykehuset i Arendal.

I tiltalebeslutningen som er utferdiget av statsadvokat Jostein Johannessen, går det fram at påtalemyndigheten vil be om at 30-åringen blir dømt til tvungen psykisk helsevern.

30-åringen er straffedømt flere ganger tidligere. 24. september 2010 ble han dømt til fem års ubetinget fengsel for uaktsomt drap av politimannen Børge Ivarsen. Ivarsen ble påkjørt og drept da han var i ferd med å sette ut en politisperring ved Grimstadporten.