Evje: – Det er en selvfølge at helikopterberedskapen blir tema når vi legger fram nye fire års langtidsplan neste år, sier Grete Faremo.

– Dette er veldig viktig for meg, sier Grete Faremo, som mandag startet valgkampen i Evje og Hornnes.

Hun har allerede forsikret seg at mandatet til den nye langtidsplanen for Forsvaret, som hun skal legge fram for Stortinget neste år, er i stand til å håndtere terroranslag som 22. Juli.

– Jeg har bedt om vurdering fra vårt byråkrati, for å sikre oss at vårt arbeid med langtidsrapporten kan tilpasses delrapportene fra gransking utvalget, sier hun.

– Politiet har ett beredskapshelikopter, mens forsvaret har sine oppgaver. Det fremstår som klart at det er riktig å gå gjennom om vi har rett beredskap og rutiner for samarbeid og støtte mellom forsvaret og politiet, sier Faremo.

Da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli, tok det tre og en halv time før det første Bell 412-helikopteret fra Forsvaret tok av fra Rygge flybase, ifølge Aftenposten.

Da hadde det gått to timer fra den første forespørselen om helikopterstøtte kom til Forsvaret.

Tre av Luftforsvarets 18 Bell-helikopter er til en hver tid på beredskap i Afghanistan. Det er også to team med pilot og tekniker som er stand by i Afghanistan. Helikoptrene her har en 15 minutters beredskap.

Samtidig er det politiet som har terrorberedskapen i Norge.

– Politiet har terrorberedskapsansvaret, men vi er opptatt av den totale beredskapen, og hvordan Forsvaret kan støtte, sier Faremo