KRISTIANSAND: — Hva er Totalen?

— Det er Kristiansand Avholdsforening som eier Totalen i Festningsgata. Da den brant ned under bybrannen, ble den bygget opp igjen i 1893 av byens håndverksmestere. De hadde sett hvor mye alkoholen ødela for familier.

Rusfritt på kveldstid

— Hvordan kom fredagstilbudet igang?

— Vi hadde jobbet en del med tunge rusmisbrukere. Disse hadde et dagtilbud. Vi så behovet for også å ha et rusfritt sted å gå til på kveldstid.

— Hvem og hvor mange pleier å komme?

— Det er for alle typer mennesker. Eneste krav er at medlemmene ikke skal bruke rus. Første kvelden vi åpnet dørene, kom det fire stykker. Vi har vært oppe i 70 og nede i 40. Nå ligger vi på 50-60 personer.

Møteplass med mat

— Hva er programmet?

— Først og fremst er det en rusfri møteplass. Vi får mye mat fra en matbutikk i Voiebyen som vi lager middag av. I tillegg er det kaffe, juice, sjokolade og chips, avhengig av hva vi har fått inn. De siste to årene har vi servert et varmt måltid hver gang.

— Og dugnadsgjengen?

— Vi er en gjeng på 7-8 personer i avholdslaget. Den eldste er åtti, den yngste trettifem. Totalt har vi 235 medlemmer i laget, så vi har noen å hanke inn.

Kontorjobber

— Hva har du gjort opp i gjennom?

— Jeg har jobbet på kontor hos Fylkesmannen i Vest-Agder i Kristiansand. Før det var jeg hos sorenskriveren i Sand, Grimstad. Og før der igjen, på kontor ved teknisk fagskole i samme by. I Kristiansand traff jeg min mann, giftet meg og fikk tre barn. Tredjemann var psykisk utviklingshemmet, og jeg klarte ikke å ha kontorjobb lenger og ble hjemmeværende. Men det var ikke lenge før jeg begynte å vaske, noe som var mer fleksibelt enn en kontorjobb.

Arbeidsnarkoman

— Har du alltid vært totalavhold?

— Nei. Det ble jeg på 60-tallet da jeg så all elendigheten som alkohol førte med seg blant guttene på teknisk fagskole i Grimstad.

— Fritiden, ellers?

— Nå har jeg ikke så mye fri, er nokså arbeidsnarkoman. Siden jeg ble enke for 18 år siden, har jeg fylt tiden med gjøremål. Jeg trives med å jobbe og driver mye dugnad slik som i Totalen, der jeg er alle fredagskveldene. Jeg er også med i FK Vigør og sitter i diakonistyret i Hellemyr kirke. En annen hobby er blomster, fuksiaer. Har 200 som overvintrer i kjelleren i barndomshjemmet mitt i Herefoss. Om vinteren driver også jeg med lappeteknikk.