Torsdag varslet rådmannen i sitt budsjettforslag at grunnskolene må belage seg på færre lærerstillinger fra 2014. Det skal spares fire millioner. Kuttene var planlagt gjennom nedleggelse. Det stoppet politikerne.

— Vi kommer til å få en utfordring i skolen. Dette vil gå utover lærertettheten vår. Jeg frykter det kan bli opp mot én stilling som fjernes hos oss, sier rektor på Moseidmoen skole Ellen Rosdahl Tellefsen.

Frykter økt spesialundervisning

Hun er vel så bekymret for hvordan rådmannens innsparingskrav vil ramme spesialundervisningen

og kravet til tilpasset opplæring. Mange elever sliter på skolen og trenger ekstra oppfølging.

— Reduseres lærertettheten kan det i neste omgang medføre at behovet for spesialundervisning og tilpasset undervisningen øker, sier Rosdahl Tellefsen.

Hun sier skolene har liten driftsmargin. Rektoren håper det blir en prosess på hva kuttene vil innebære. Moseidmoen skole har 24 pedagoger.

Levekårsproblemer

— Ingen rektorer tenker godt om dette. Kuttene henger ikke sammen med levekårsproblemene vi har i Vennesla. Det er alt jeg vil si om det, sier Samkom-rektor Per Erik Malterudbakken.

Han tror pedagoger fjernes, ikke assistenter, som er langt billigere i drift.

- Vil ramme alle

— Det er ikke så mange andre steder å kutte. At det tas lærerstillinger var i grunnen ventet. Kuttet vil ramme alle skolene, og det vil merkes, tror Frode Aarøe på skolen som i høst ble reddet fra nedleggelse, Hunsfoss skole.

Vennesla ungdomsskole er bygdas største med over 70 undervisere og 487 elever.

— Dette er konsekvensen av den politiske behandlingen som har vært. Jeg fryktet at rådmannen ville opprettholde kravet til nedskjæringer i det nye budsjettet. Jeg er glad for at både Kvarstein og Hunsfoss består. På den annen side vil dette få konsekvenser for oss, fordi vi er den største skolen. Vi blir rammet, sier rektor på ungdomsskolen, Eivind Tellefsen.

- Hodepine

Skolen får tilført fem mye lærerstillinger i et statlig prosjekt neste år.

— Forhåpentlig kommer vi i pluss. Det blir en hodepine for dem som skal stå for kuttene, mener Tellefsen.

Vennesla ungdomsskole har nesten 30 elever i hver klasse. I Vennesla-skolen jobber 274 lærere og assistenter. 208 av disse er pedagoger.