INGEN APPLAUS: Rådmann Svein Skisland orienterte om alternativene i skolestrukturrapporten. Han skrøt av mange gode argumenter og innspill for å beholde Hunsfoss skole, men fikk ingen applaus i gymsalen. Foto: Frode Lindblom
FOLKSOMT: Over 150 berørte møtte opp på folkemøte om en mulig skolenedleggelse av Hunsfoss skole i Vennesla tirsdag kveld. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: Rett over klokka 19 tirsdag kveld var den lille gymsalen fylt med over 150 engasjerte foreldre, ansatte og andre som kjemper for å beholde skolen med 212 elever. Folkemøtet ble innledet av rådmannen. Han fikk ingen applaus etter sin orientering. Det gjorde derimot Beate Rødland i aksjonsgruppa.

— For kort prosess

— Det er ikke gjort et godt nok utredningsarbeid i forbindelse med ny skolestruktur i Vennesla. Kommunen har altså en lang skolehistorie, nå vil "dem" bruke et halvt år på å skrive den om med disse forslagene. Dette er en altfor kort prosess, sa Rødland med rolig stemme.

"Dem" er altså kommunens ledelse og politikerne, som til slutt bestemmer.

Hunsfoss skole er i to alternativer foreslått lagt ned fra høsten 2013. Det samme er Kvarstein skole.

Uenige om kostnader

Aksjonsgruppa viste til skolestrukturrapporten, som blant annet sier at Venneslaskolen er dyr i drift. Vesentlig dyrere enn andre kommuner i fylket. Eksempelvis brukes 25 millioner på spesialundervisning – av et skolebudsjett på 160 millioner.

— Det brukes ikke mye penger på skole i Vennesla, mener vi. Vennesla bruker 0,5 prosent mer enn landssnittet per elev. Å flytte Hunsfoss-elever til Moseidmoen og Kvarstein vil også koste mer enn det rapporten sier noe om, hevdet Rødland.

— Man anslår at det vil koste ti millioner å bygge ut fire klasserom på Moseidmoen skole, men da har de ikke tatt med spesialrom.

Frykter økt levekårsproblematikk

Aksjonsgruppen understreket særlig frykten for store klasser og mindre pedagogisk oppfølging av den enkelte elev.

— Vi må se klassestørrelse i sammenheng med levekårsproblemene vi har i kommunen. En annen ting er oppvekstvilkår og økt tilflytting. Hvem vil flytte til Vennesla og ha barna sine inn på store skoler? undret Beate Rødland og så på rådmannen. Ny stor applaus.

Rådmannens mange pengesluk

— Jeg ser argumentet om økt tilflytting kontra større skoler, repliserte rådmannen Svein Skisland, imponert over engasjementet i gymsalen.

Han startet folkemøtet med byråkratikappa på.

— Dere skal kjempe for skolen deres og jeg må se kommunen under ett. Vi har levekårsutfordringer, og vi må utnytte ressursene riktig, var rådmannens tørre ytterpunkter.

- Panikkløsning

— Per i dag driver vi kommunen med overskudd, men om noen år vil eldre kreve mye av oss, vi trenger flere barnehager, vi har store planlagte investeringskostnader og Vennesla bruker mye penger på skole.

To politikere var til stede på møtet, Tor Søren Drivenes og Jens Røed, begge Høyre.

— Skolestruktur-saken er litt panikkløsning. Jeg mener de som kjemper for Hunsfoss skole bør kontakte utbyggere. Om noen år kan løsningen være å bygge ny skole på Lomtjønn, mente Drivenes.