pby-1.jpg Foto: Vegard Nekstad
pby-2.jpg Foto: Vegard Nekstad
pby-3.jpg Foto: Vegard Nekstad
Pepperkakehusene vises fram i kunstforeningens bygg i Kardemomme by. Foto: Vegard Nekstad
Kardemommeloven er på plass. Foto: Vegard Nekstad
pby-9.jpg Foto: Vegard Nekstad
pby-7.jpg Foto: Vegard Nekstad
pby-8.jpg Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: – Jeg synes det er veldig flott. Hadde ikke forestilt meg at det skulle være så flott, sier Turid Egner. Sammen med Bente-Lill Kallhovd og Stein Øyna utgjør hun fagjuryen som skal vurdere de forskjellige pepperkakehusene som barnehagene i landsdelen har bygd.

– De har brukt så mye krefter og engasjement. Jeg er overveldet over kreativiteten, sier Øyna. I kåringen av fineste pepperkakehus spiller både fagjuryen og publikums stemmer inn.

Se video og bilder øverst i saken!

Kjente bygninger

I pepperkakebyen er tårnet til Tobias, politistasjonen til politimester Bastian og huset til Tante Sofie blant bygningene som er gjenskapt ved bruk av pepperkakedeig. I tillegg er trikken til trikkefører Syvertsen og kamelen naturligvis også med.

– Man kan se at de har hatt det gøy når de har holdt på, sier Kallhovd.Ideen om Kardemomme by og universet rundt byen er basert på Torbjørn Egner sine fortellinger. Datteren Turid er glad for at barna kjenner til universet.

– Det er veldig hyggelig og mye av årsaken til det er nok på grunn av Kardemomme by, sier Egner.

35 pepperkakehus

Rundt 35 pepperkakehus er kommet inn fra forskjellige barnehager på Sørlandet. Vinneren kåret i julen, og det er en kombinasjon av fagjuryen og folkets stemmer som avgjør vinneren.

– Det skal plukkes ut en barnehage som vinner et drømmeopphold i Dyreparken, sier Morten Skraastad i Dyreparken, til fvn.no.

Ifølge Skraastad er parken svært godt fornøyd med årets by, men håper på enda bedre respons foran neste jul.

– Vi håper å kunne utvide neste år. Vi har ti hus i Kardemomme by som vi kan ha utstilling i, sier Skraastad.

Neste steg for pepperkakebyen er å bli vennskapsby med den kjente og svære pepperkakebyen i Bergen. Ifølge pepperkakeborgermester Mari Hauge reiser en delegasjon på tre personer fra parken til Bergen førstkommende mandag for å hente tips og råd.