OSLO: Viggo Kristiansen tapte i Oslo tingrett søksmålet mot Gjenopptakelseskommisjonen, der han krevde at retten skulle overprøve det skjønn kommisjonen hadde foretatt da den avslo å gjenåpne straffesaken mot Kristiansen. Han ble i 2001 dømt til forvaring for Baneheia-drapene, og har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt.

Det rettslige vurderingstema er om domstolene har muligheter for å overprøve det skjønnet som Gjenopptakelseskommisjonen foretar. I Oslo tingrett vant staten frem med sitt syn om at når spørsmålet om gjenåpning av saker er flyttet fra domstolene til Gjenopptakelseskommisjonen, skal ikke domstolene være stedet for «ekstrarunder» om de vurderinger som kommisjonen har lagt vekt på ved sine avgjørelser.

Viggo Kristiansen og hans to advokater, Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt, mener begge at det er adgang for domstolene til å overprøve skjønnet som Gjenopptakelseskommisjonen har foretatt.

Kristiansen og staten er enig om at det er rettslig riktig å bringe dette spørsmålet direkte inn for Høyesterett for avgjørelse. Dermed hoppes det over lagmannsretten, slik at det blir rikets øverste dommere som eventuelt skal ta standpunkt til spørsmålet. Ankeutvalget i Høyesterett skal først ta standpunkt til om saken skal slippes inn for behandling eller ikke.

Viggo Kristiansand anmeldte for øvrig på forsommeren alle de i politiet som har etterforsket saken mot ham. Han har også anmeldt representanter for påtalemyndigheten. Kristiansen hevder at det er ødelagt bevis i saken mot ham i forbindelse med mulig gjenåpning, og at det bevisst er løyet om ham i en bevisst strategi for å få ham dømt for Baneheia-drapene.

— Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse fra Kristiansen. I den forbindelse har vi avhørt advokat Sigurd Klomsæt på vegne av Kristiansen. Det foretas nå en samlet vurdering av saken fra vår side for å se om det er grunnlag for å igangsette etterforskning på bakgrunn av anmeldelsen, sier advokat Paal-Heinrich Bergle, regional leder av Spesialenheten for politisaker, til fvn.no.

– Innen utgangen av denne måneden vil vi antakelig ha avklart om det er grunnlag for å iverksette etterforskning.