ARENDAL: — Jeg vil kalle inn Kristiansand til møtet for å diskutere veien videre. Jeg vil gjerne høre på dem. Men samtidig vil jeg presisere at vedtak må følges, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til Fædrelandsvennen.

Han åpnet tirsdag en strandsonekonferanse i Arendal. Etterpå diskuterte han Flekkerøysaken med Fædrelandsvennen. Bakgrunnen er at departementet, ved hans forgjenger Erik Solheim, i fjor laget en plan mange trodde ville ende den betente konflikten om hundrevis av sjøboder på Flekkerøy.

Flekkerøyplanen

— Jeg forutsetter at kommunen følger vedtak som er fattet. Det var en vanskelig, men viktig, sak rundt Flekkerøyplanen, sier Solhjell.

Solheim bestemte at boder satt opp før 1995, da Flekkerøyplanen kom, skal enkelt få dispensasjon til å kunne brukes til fritidsformål, altså hytter. Boder bygget senere vil vanskeligere kunne få dispensasjon.

Uansett må alle søke. Men til nå skal kun 16 ha søkt, og alle gjelder boder bygd før 1995. ## - Står der uansett

Og Kristiansand, med Flekkerøymann og varaordfører Jørgen Kristiansen i spissen, har ikke tenkt å bruke mange kalorier på å følge opp saken.

I januar sa han følgende til Fædrelandsvennen:

— Meg bekjent er ikke sjøbodene ulovlig oppsatt, det er bruken som diskuteres. Derfor skjønner jeg ikke Erik Solheim. Norge har ikke en luksus- eller komfortlov som sier noe om en madrass eller ei seng i en sjøbod.

Kristiansen sier til Fædrelandsvennen at han fortsatt står for uttalelsene.

— Byggene står der. Folk vil uansett være der om sommeren, og da er bryggene fulle og privatisert. Enden på visa er at vi ikke får gjort noen ting, etter Miljøverndepartementets vedtak, sier Kristiansen, som sier at den harde behandlingen fra departementet har fått direkte negative konsekvenser.

— Med overkjøringen fra departementet får vi heller ikke gjennomført kyststien. Folk gidder ikke være med nå, så strengt som det har blitt. Det er et paradoks som ministeren bør tenke over, sier Kristiansen.

- Må være villig til makt

Solhjell vil ikke kommentere Kristiansens uttalelser.

— Han får si det han vil, i møte med oss. Men vi har stor lokal makt over forvaltningen i Norge. Da forventer jeg også at man følger opp lokalt. Man må være villig til å bruke makt.

Solhjell har ikke et klart svar på hva Kristiansand skal gjøre, når så få søker, og det ikke var satt en tidsfrist.

— Kristiansand har ansvaret for å finne en løsning i tråd med vedtaket, sier Solhjell.