SØRLANDET/OSLO: Hvis KrF kommer i regjering etter neste valg, kan Hareide garantere at det finnes sørlendinger som aspirerer til statsrådsposter.

– Det er det ingen tvil om. Svaret er garantert ja. Vi har to dyktige stortingsrepresentanter fra Agder som egner seg til å være statsråder: Dagrun Eriksen og Kjell Ingolf Ropstad, fastslår Knut Arild Hareide overfor Fædrelandsvennen.

– Hele det politiske Norge har lagt merke til Kjell Ingolf. Dagrun er en profilert politiker med mye erfaring. Begge er dyktige og grundige, og kan nå svært langt i KrF, utdyper Hareide.

Partilederen fullroser de to stortingsrepresentantene, og viser til at sørlendinger har vært godt representert i viktige stillinger i KrF tidligere.

– De gangene KrF har sittet i regjering, har Agder-fylkene vært godt representert med både statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. KrF legger ikke regjeringskabalen akkurat nå, men det er altså ingen tvil om at det finnes aktuelle sørlendinger til statsrådsposter, sier Hareide.

Flere statsrådsemner

Partileder Trine Skei Grande (V) har også sørlandsnavn på blokka, dersom hennes parti kommer i regjering.

– Ordfører Hans Antonsen fra Grimstad, bystyrerepresentant Eva Kvelland fra Kristiansand og politiker Helene Falch Fladmark fra Arendal er åpenbart mulige statsrådskandidater, sier Skei Grande.

– Sørlandet har mange dyktige folk som er viktige for Venstre, legger hun til.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har ingen sørlandske statsråder i dagens rødgrønne regjering, men skriver i en e-post til Fædrelandsvennen at det er flere med bakgrunn fra Sørlandet som kan være aktuelle.

– Vi har flere markerte statssekretærer og politiske rådgivere fra Sørlandet som Gina Lund, Astri Aas-Hansen og Jardar Flaa. Ut over dette vil jeg ikke spekulere i fremtidige statsråder, skriver Stoltenberg.

Partileder Audun Lysbakken (SV) har ingen problemer med å nevne navn fra Sørlandet.

– Det er helt klart at stortingsrepresentant Alf Holmelid gjør en god jobb for SV på Stortinget. Han vil alltid være aktuell når vi fordeler oppgaver. Aust-Agders fylkestingsrepresentant Torbjørn Urfjell har vært inne i regjeringssystemet tidligere som politisk rådgiver, og er også aktuell for statsrådspost, sier Lysbakken til Fædrelandsvennen.

Oppgir ingen navn

Lederne for de to største borgerlige partiene, Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp), vil ikke oppgi navn på personer fra Agder som kan bli statsråder dersom Høyre eller Frp kommer i regjering.

– Det er mange dyktige mennesker i Agderfylkene, som kan være aktuelle for en posisjon i regjeringen og deres stab, sier Erna Solberg som ikke oppgir noen navn nå.

– Frp er opptatt av å gjøre ting i riktig rekkefølge. Hvem som blir statsråder er noe vi må diskutere etter en eventuell valgseier, er alt Siv Jensen vil si.

Fædrelandsvennen lyktes ikke i å få snakke med partileder Liv Signe Navarsete (Sp).

Sist det var en statsråd fra Agderfylkene, må vi tilbake til 2005 da Ansgar Gabrielsen (H) fra Mandal var helseminister.