OPP I SKUFFA: Elgen som Thomas Ruenes skjøt skal fraktes hjem. Her er det fra høyre Leif Jortveit, Arvid Morken og Tor Gunnar Rønning som løfter. Foto: odd-inge r nning uleberg
SLAKTING: Thomas Ruenes felte elgen som han og Leif Jortveit slakter her. Elgen datt på ei myr nedenfor Rønninga Foto: odd-inge r nning uleberg
VASKER SEG: Thomas Ruenes er fornøyd med jakta. Her vasker han seg med gress etter å ha grovslaktet. Foto: odd-inge r nning uleberg

VENNESLA: — Det er harli lenge siden vi skjøt to i ett drev. Tidlig nitti-tall, tenker jeg, forteller Trygve Rønning, som kommer med traktoren for å hente halvannen-åringen på 130 kilo som Thomas Ruenes har skutt.

To skjøt

Det vil si – det er noe uenighet om hvem som felte den. Arvid Morken åpnet ild først, men elgen bare løp. Thomas satte det dødelige skuddet. Jegerne var litt i tvil om begge hadde truffet, eller kun Thomas.

Elgjaktlaget for Honnemyr, Steinsland, Eikeland, Rønninga, Ruenes og Verås startet i 09-tiden. På vei over Ruenes-heia, på første drevet, datt to halvannen-åringer. Hvem som skjøt den andre, var uklart da vi var på stedet.De siste årene har jegere og drivere holdt på i dagevis for å få et par elg. Det beste året skjøt jaktlaget på Eikeland åtte elg i ett drev. En annen gang falt 14 på en dag. Det var i gullårene. At det igjen ble to på en gang, skapte høy stemning i jaktlaget.

I år er kvoten fem, men jaktlaget er enige om kun å ta tre. De vil ha opp bestanden.

Graps

Barn, unge og mange andre følger med mens Leif Jortveit og Thomas Ruenes setter kniven i buken på elgen. Innmaten skal ut. Et salig graps, men det må til.

— Her er magesekken. Den må vi være forsiktig med. Innholdet må ikke inn i kjøttet. Det lukter fælt, forklarer Leif Jortveit.

Leif smører litt blod i panna på Thomas. Han synes skytteren fortjener det etter å ha felt sin tiende elg i karrieren.

Flere jegere kommer til. Alle er strålende fornøyd med utbyttet. Det er mer elg i skogen enn før, helt tydelig. Jegerne og grunneierne mener bestanden har vært lavere enn myndighetene vil ha det til. De er glade for at elgen er lettere å få i år.

Storoksen så ingen

Men storoksen de ga amnesti på morgenen, så ingen. Tretten-takkeren går og lurer et sted. Den har nok lært seg å holde seg unna. Den aner ikke at jegerne har bestemt seg for å la den gå.

På morgenen var det et mål å skyte ulven som herjer på Agder. Men den har selvsagt ingen sett snurten av. . .