— De ivrigste motstanderne mot pappakvote er enten mødre som vil ha hele permisjonstiden selv, eller fedre som vil slippe unna. Det som vil skje dersom pappakvoten fjernes, er at mange fedre som ønsker å være hjemme, mister muligheten. Det er viktig at vi som menn kjemper for fortsatt pappakvote, sier Arild Stokkan-Grande, familiepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag og bosatt i Søgne.

Professor Janne Haaland Matlary uttaler lørdag at hun mener norske fedre har mer enn nok pappaperm. Hun mener også at de 650 millionene regjeringen vil bruke på ekstra pappaperm, heller burde gått til permisjonsordninger for å pleie syke eldre. Det mener Stokkan-Grande er en feil problemstilling.

— Det blir helt håpløst å sette familiepolitikk opp mot eldrepolitikk. Vi skal vi klare å sikre gode omsorgspermisjoner for folk med eldre foreldre samtidig som vi har gode ordninger for småbarnsforeldre, sier han.

Ingen tvang

På Fædrelandsvennens nettside har over 1100 deltatt i avstemning om pappapermisjon. 53 prosent svarer at ti uker pappapermisjon er nok. Stokkan-Grande bryr seg ikke om motstanden.

— Ekstra pappaperm blir av noen fremstilt som en tvang eller en byrde. Faktum er at ordningen er veldig populær. I en fersk undersøkelse sa 85 prosent at de ønsket å ha en pappakvote. Så kan synet på hvor lang den bør være selvsagt variere, mener Stokkan-Grande.

Janne Haaland Matlary og flere debattanter på nett har tatt til orde for å la familiene bestemme selv hvor mye av permisjonen mor og far skal ha. Stortingspolitikeren tror ikke de representerer flertallet i befolkningen.

— Jeg registrerer at Høyre og Frp vil fjerne pappakvoten. Resultatet er at langt færre fedre er hjemme. Hvis det er det disse partiene ønsker, er jo det en ærlig sak, sier Stokkan-Grande.

- Barnet vinner

Han mener pappapermisjonen i stor grad har skapt mer likestilling i hjemmene. I tillegg mener han at barnet er den store vinneren.

— Det er viktig for en far å være hjemme med barna, og det er viktig for barna å være hjemme med far. Jeg tror at hvis barnet selv fikk velge, ville det velge å være sammen med begge foreldrene. De fleste menn synes det er naturlig å ha ansvar for barna nå. Det skyldes at de har fått muligheten. Norge har verdens beste fedre, mener han.

Han er likevel delvis enig med Haaland Matlary om en ting.

— Vi nærmer oss nok snart en situasjon der vi har nådd målet for lengden av foreldrepermisjon, der er jeg enig med Haaland Matlary.

— Mener du at vi er der nå?

— Ja, jeg tror vi er der nå. Neste steg må bli å utvikle ordningen slik at den blir enda mer fleksibel for familiene.

Babyboom?

Stokkan-Grande mener utvidet pappapermisjon har hatt innvirkning på fødselstallene om sommeren, siden de ekstra ukene de siste årene har trådt i kraft fra 1. juli. Det tror han kan skje neste sommer også.

— Dersom en driver aktiv familieplanlegging, er det absolutt nå man bør være mest aktiv. Lager man barn etter 1. oktober, får pappa de ekstra pappaukene. Og for å nå barnehagefristen 1. september, bør man være aktiv før 1. desember for å få full nytte av den fantastiske familiepolitikken vi har, sier han.

— Hva med fedrene som synes det er vanskelig å ta ut så mye som 14 uker?

— Det er viktig å huske på at pappakvoten kan spres utover fram til barnet er tre år. Du kan for eksempel ta en dag hver 14. uke. Da blir ikke 14 uker så mye. Dette må hver enkelt tilpasse. Det er heller ikke en selvfølge at mor skal ha resten av permisjonen. Fedre bør gjerne ta en større andel av fellespotten, sier han.