KINSHASA: Ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French er berammet til å starte førstkommende tirsdag i høyesterett i Kongos hovedstad Kinshasa. Advokatene har bedt om utsettelse.

Det var ventet at ankesaken ville komme opp først i månedsskiftet mai-juni. I stedet fikk nordmennenes advokater beskjed fredag kveld om at saken havner i høyesterett om bare noen få dager, melder TV 2. Advokat Morten Furuholmen sier verken han eller de kongolesiske advokatene har mulighet til å være i hovedstaden Kinshasa innen tirsdag.

– I utgangspunktet var planen at jeg skulle følge hovedforhandlingene der, men nå kan disse i verste fall skje uten at advokatene eller de tiltalte er til stede, sier Furuholmen. De kongolesiske advokatene Guillaume Likwela og André Kibambe har startet arbeidet med å få utsatt saken.

– Jeg har ikke anledning til å være der, og har søkt om at dette møtet skal utsettes. Trolig får vi en ukes utsettelse, sier Kibambe til VG.

Furuholmen sier det heller ikke ligger an til at Moland og French blir overført til Kinshasa, men blir sittende i fengselet i Kisangani.

Helt uvisst

De to nordmennene er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i en militær domstol to ganger. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Høyesterett behandler ikke skyldspørsmålet, men vil ta stilling til om det er begått saksbehandlingsfeil og om det var rett at saken gikk for en militær domstol. Furuholmen mener tribunalet i Kisangani ikke hadde kompetanse til å dømme i saken og at den burde gått for en sivil domstol.

Han sier dommen fra Kisangani kan bli satt til side i høyesterett, men sier han har liten tro på en mer rettferdig rettergang i en ny runde. Samtidig påpeker han at retten også kan banke gjennom saken slik den er og bekrefte dødsdommene mot Moland og French.

– Da må vi forholde oss til det og få Utenriksdepartementet på banen og sette i gang forhandlinger om overføring til soning i Norge.

Ukjent for UD

Departementet hadde fredag kveld ikke fått beskjed om at det var fastsatt dato for ankesaken.

– Vi kjenner ikke til dette, men vil undersøke saken med kongolesiske myndigheter. Utenriksdepartementet vil uansett sørge for å ha en representant til stede når ankesaken starter, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til NTB.

Norske og kongolesiske myndigheter har allerede hatt uformelle samtaler om muligheten til overføre nordmennene til soning i Norge. Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo åpnet tidligere denne måneden for dette når det foreligger en rettskraftig dom.

Utleveringsavtale

Furuholmen mener det vil være lettere å få til en slik utleveringsavtale med de sentrale myndighetene i Kinshasa enn med Kisangani. En overføring av de dødsdømte mennene til hovedstaden vil derfor være en fordel også med tanke på hvor de til slutt skal sone.

Fysisk skal det stå relativt bra til med Moland og French, men advokaten sier de er psykisk utmattet og har et sterkt håp om å komme tilbake til Norge. Ved 20-tiden fredag kveld hadde de selv ikke fått beskjed om at saken deres skal opp allerede i begynnelsen av neste uke.