KRISTIANSAND: Rundt klokken 16.30 ankom M/Y Luna Kristiansand. Da hadde den russiske milliardæren allerede forlatt båten med helikopter og reist til Kjevik hvor to privatfly ventet på ham og hans følge.

SE OGSÅ: Flere bilder av luksusbåtens tur til Kristiansand

Den russiske milliardæren Roman Abramovitsj (43) landet med sitt private jetfly på Kjevik lufthavn klokken 11.07 i dag.

Etter landing gikk formalitetene lynkjapt på Kjevik, og kun 20 minutter senere var Abramovitsj på vei over i et ventende helikopter helt syd på rullebanen.

Milliardæren overtok etter det fvn.no kjenner til sin nye "ekspedisjonsyacht" M/Y Luna ute i rom sjø sør for Kristiansand, like over klokken 14.00.

Abramovitsj har hatt to privatfly og to helikoptere i sving på Kjevik for å bringe familien sin ut til det nye leketøyet sitt.

Abramovitsj nærmest samler på luksusyachter, og nyanskaffelsen "Luna" er 115 meter lang. Skipet er det nest største i sitt slag som ble bygget i fjor, kun slått av Abramovitsj sin egen "Eclipse" , et luksusmonster på 162,5 meter.

KJAPP: Abramovitsj hopper lynkjapt ut av Avinor-bilen og smetter inn i helikopteret som skal bringe ham ut til superyachten. FOTO: AMUND HESTSVEEN Foto: AMUND HESTSVEEN

Nå kommer altså M/Y Luna til Kristiansand med eieren ombord, noe som tilhører sjeldenhetene her til lands.Anløpstiden var opprinnelig satt til 14.30, men russeren og familien hans ønsket tydeligvis litt ekstra tid til sightseeing utenfor Kristiansands skjærgård.

— M/Y Luna får los klokken 15.30, og anløper nå Shell på Odderøya i 16.00-tiden, opplyste havnevakta i Kristiansand tidligere på dagen.

Da skipet kom inn for å bunkre, var milliardæren blitt fløyet tilbake til Kjevik i helikopter.

Det er kristiansandsfirmaet Seafront A/S som har hånd om selve anløpet og Abramovitsj-familiens transport.

For skuelystne kristiansandere var det dermed bare å springe opp på toppen av Odderøya for å få kongeutsikt til skipet, noe også mange gjorde.

Russlands rikeste

I 2008 rangerte Forbes Abramovitsj som Russlands rikeste.

Hans formue er anslått til å ligge et sted omkring 170 milliarder kroner. Han eier også den engelske fotballklubben Chelsea.

Man kan spekulere mye rundt hvorfor han har kalt sin nyeste yacht for nettopp "Luna", men én mulig forklaring kan liggen i sovjetunionens romfartsprogram. Samme år som Abramovitsj ble født, i 1966, myklandet Luna 9 på månen.

April samme år ble Luna 10 den første kunstige satellitt rundt månen. Man må kanskje være litt månesyk for å bedrive hamstring av lystyachter.

LANDET: Det private jetflyet med Roman Abramovitsj ombord takser inn til tollklarering på Kjevik. FOTO: AMUND HESTSVEEN