KRISTIANSAND: Det var torsdag 11. februar i fjor at tre av de fire guttene bestemte seg for at de skulle gi en gutt, som angivelig skulle ha tystet på dem i forbindelse med en tidligere sak, en lærepenge i form av juling.

Den fjerde gutten var også til stede da beslutningen ble tatt, men han var ikke aktiv i samtalen.

Ringte på døra

Gutten, som de mente at hadde tystet, bodde like i nærheten av hvor de fire befant seg, og en av dem gikk derfor bort til boligen og ringte på døra. Døra ble åpnet av moren til gutten, og hun fortalte at sønnen var opptatt med å se et tv-program. 16-åringen som hadde ringt på døra gikk derfor tilbake til de tre andre.

Etter en halv time gikk han på ny tilbake til huset. Nok en gang var det moren som åpnet døra, og denne gangen fortalte hun at sønnen ikke ønsket å snakke med dem.

16-åringen gikk så tilbake til de tre andre, men i stedet for å gi seg oppsøkte alle fire eiendommen. I en vedbod forsynte de seg med tre stokker. 17-åringen, som ikke hadde deltatt i samtalen om å gi tysteren juling, fant bare en liten trepinne som han kastet fra seg.

Skrek

Sammen gikk de så ut av vedboden og stilte seg ved husveggen. De hørte en dør åpne seg, og stilte seg tettere inntil husveggen, bak hjørnet i forhold til inngangsdøren.

Da en person kom rundt hjørnet, slo gutten, som stod nærmest, vedkommende flere ganger med stokken som han hadde utstyrt seg med. Det var først da kvinnen skrek at de skjønte at det var moren, og ikke tysteren, som hadde kommet ut. Alle fire løp da fra stedet.

Kvinnen måtte oppsøke legevakten, og her ble det konstatert at hun som følge av slagene hadde pådratt seg brudd i venstre underarm, blødninger samt hevelse i venstre albue og deler av ryggen. Som følge av skadene ble hun sykemeldt i over én måned.

Planlegging

Alle fire erkjente i retten at de hadde oppsøkt stedet for å gi gutten som bodde der juling, men hadde forskjellige forklaringer på hvorfor de tok med seg kjepper.

Gutten som slo fortalte i retten at han ikke så personen som han slo. Dette ble han trodd på av retten, men de la samtidig til grunn at handlingen var motivert ut fra den situasjon som var oppstått som følge av tidligere planlegging.

De mente derfor at den 17-år gamle gutten som slo, selv om det var feil person, hadde utvist forsett i forhold til legemskrenkelsen. Han ble derfor dømt til samfunnsstraff i 90 timer.

Konfliktrådet

Han må også, sammen med de tre andre, betale en erstatning på 21.840 kroner til kvinnen som ble slått

Når det gjelder de tre andre så ble gutten som var mest passiv dømt til fengsel i 75 dager, men dette ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Han må også møte til mekling i konfliktrådet med kvinnen som ble slått.

Den tredje ble, i tillegg til volden mot kvinnen, også dømt å ha tatt diverse alkohol fra ICA Maxi og tyveri av bil. Straffen ble fengsel i 75 dager, som ble gjort betinget med en prøvetid på to år med de vilkår at også han møter til mekling i konfliktrådet sammen med kvinnen som ble slått.

Fjerdemann ble også dømt for vold mot kvinnen. Videre ble han dømt for å ha kastet en kniv etter en miljø— og vedlikeholdsarbeider og tyveri av smykker fra en leilighet. Straffen ble samfunnsstraff i 88 timer.