KRISTIANSAND: — I fjor hadde vi 80 katter her. Det er ingen grunn til å tro at det skal bli færre i år. Vi får et kjempeproblem, sier leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad.

EN PERM FULL: Hvert enkelt katt som Arnfrid Robstad får inn til Dyrebeskyttelsen registreres. Nå forventer hun storinnrykk når nye kull pelsdotter settes til verden. Foto: Håvard Bjørnevik

For øyeblikket har hun om lag 40 katter under Dyrebeskyttelsens vinger. Flertallet er satt bort i midlertidige hjem, hos såkalte fôrverter. Noen er innlosjert i Dyrebeskyttelsens egne lokaler på Tinnheia.Robstad forventer at totale antallet hjemløse katter vil fordobles når man når toppen av kattungesesongen i sommer.

— Det er bare tull og vas at kattunger som blir dumpet, vil klare seg på egenhånd. De har ikke nubbesjanse til å klare seg uten hjelp, sier Robstad.

Har fått nok av uansvarlige eiere

Robstad har nærmest gitt opp kampen om å få katteeiere flest til å sterilisere eller kastrere kattene sine.

— Jeg gjentar det år etter år etter år, uten at vi registrerer særlig forbedring. Kattunger settes til verden, og dumpes når de blir «for store» eller når eierne skal på ferie, sukker Robstad.

Ikke aktuelt å avlive

Dyrebeskyttelsens ønske er å finne nye hjem til kattene de får inn. Kun i et fåtall tilfeller er avlivning aktuelt.

— Avlivning er kun aktuelt i situasjoner hvor vi sitter med et sykt eller aggressivt dyr. Friske, snille katter avliver vi aldri. Vi beholder dem til vi er sikre på at de får et godt hjem, sier hun.

En slik strategi tærer derimot på kapasiteten. Som en viktig del av forberedelsene til å kunne takle bølgen av kattunger, ønsker hun nå å be en bønn for de voksne kattene.

— Vi blir fort sittende med de voksne, årsgamle kattene som ingen vil ha. Jeg skulle ønske flere så verdien av å ta seg av en av dem, sier Robstad.