Foto: Tore-André Baardsen

AGDER: – Når Agder Energi opplever at mange abonnenter mister strømmen etter det lille snøfallet vi har nå, mener jeg de legger lista veldig lavt. Det er på grensen til pinlig, sier klimaekspert Svein Tveitdal fra Froland. Sivilingeniøren, som i sin tid bygde opp Grid i Arendal, driver i dag klimarådgivning gjennom sitt konsulentselskap Klima2020.I dag sitter han i telefonkonferanse med lederen for FNs klimapanel, indiske Rajendra Pachauri. Tema: Hvordan de best mulig kan kommunisere de klimatiske konsekvensene av den globale oppvarmingen.

– Været vi opplever her sørpå kan ikke komme som en overraskelse på noen. Det finnes gode rapporter om hvordan været vil utvikle seg på Sørlandet. Det vi har nå er ikke ekstremvær. Tenk om vi hadde fått tredobbelt så mye nedbør. Da ville systemet kollapset. Jeg er engstelig for vinterberedskapen på Sørlandet, sier Tveitdal.

For en måned siden offentliggjorde Miljøverndepartementet en fyldig rapport som blant annet viser at Sørlandet er den landsdelen som vil få den kraftigste nedbørsøkningen vinterstid.

– Noe av det sikreste vi vet er at nedbøren på Sørlandet vil fortsette å øke, særlig på vinteren. Det har vi sett de siste ti-tjue årene og det kommer vi til å oppleve i fremtiden. Når vi kan anta at nedbøren kommer som snø er det bare å legge to og to sammen. For ledningsnettet er dette veldig farlig, sier klimaeksperten.

Han undrer seg også over lokale myndigheter som melder om brøytebudsjetter som er brukt opp og manglende utstyr til å takle nedbøren som kommer som snø.

– Det er normalt sett lurt å ta høyde for en krisesituasjon. Hvis du husker vinteren for tre år siden når folk måtte få tilkjørt mat ved hjelp av snøscootere, så vil jeg kalle det ekstremvær. Med den kunnskapen vi har til rådighet må vi regne med at slike episoder kan inntreffe hver vinter. Stat, fylker og kommuner må ta høyde for større nedbørsmengder vinterstid når de setter opp budsjettene. Dersom brøytemidlene i enkelte kommuner er brukt opp før jul er det ikke planlagt smart, sier Tveitdal.

Klimaeksperten har tidligere sittet som direktør i FNs miljøprogram. Han satt også en periode som direktør i miljøorganisasjonen Grid i Arendal.

– Det kan synes som om politikerne tror på forskerne, men nekter å ta konsekvensene. Hvis de tror været kommer til å være som det alltid har vært, er jeg redd de ansvarlige kan få seg en overraskelse. Vi risikerer å få et kjempesnøfall med mye vind minst en gang i året. Jeg mistenker at det ikke er tatt høyde for dette. Mitt entydige råd til de ansvarlige myndighetene er at de må kjenne prognosene og bygge opp beredskapen, sier Tveitdal.