«Viktig for alle at USA unngår fiscalclif.Kraftig innstramming nå vil være skadelig for arbeidsplassene både i USA ogEuropa» , skrev statsminister Jens Stoltenberg i dag på nettstedet Twitter.

Han er ikke den eneste som følger spent med mensklokken tikker mot midnatt. I USA forhandler republikanerne og demokratene i Kongressen omfremtiden i amerikansk økonomi. Stridens kjerne er blant annet hvor storebudsjettkutt man skal gjennomføre. Blir man ikke enige og de automatiskebudsjettkuttene slår inn blir de langt større enn det man nå håper å komme tilenighet om.

Store budsjettkutt vil igjen bremse økonomien og man frykter en ny,økonomisk nedgangstid i USA. At skattelettelser som ble innført av George W.Bush vil forsvinne samtidig forsterker den negative effekten.

— En krise i verdensøkonomien er aldri bra for Norge og deter ille for Oslo Børs, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SwedbankFirst Securities til Aftenposten.no.

Mulige konsekvenser som også vil kunne ramme Norge kan være at børskursene vil falle,det blir vanskeligere å hente kapital for bedriftene og tilliten til bankene kansvekkes, ifølge Andreassen.

Han tror man til slutt villande på et vedtak om budsjettkutt i USA på mellom 1,5 og 2 prosent. For Norges del ville det ha tilsvart mellom 30 og 40milliarder kroner i økte skatter, eller reduserte utgifter, ifølge Andreassen.

Da forhandlingene tok til i USA i dag morges svarte Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, «Jeg håper virkelig det, men vi er ikke der ennå», på spørsmål om hvorvidt en avtale var innen rekkevidde i dag, skriver Bloomberg.

Kan skremme investorer

Om man derimot ikke blir enige og de automatiske kuttenetrer inn snakker man om betydelig større beløp.

— De tilsvarer rundt4 prosent av bruttonasjonalproduktet. Det vil ha veldig sterk effekt påøkonomien. Det reduserer bedriftenes og husholdningenes inntekter med like myeog de vil bruke mindre penger. Det vil trolig føre til et økonomisk tilbakeslagi USA, siersjeføkonomen.

I Norge ville kutt i denne størrelsesorden ha utgjort kutt på 80 milliarder kroner, ifølge Andreassen. Han skisserer to effekter av situasjonen i USA for resten av verden, inkludert Norge.

- Det ene er at USA er en storøkonomi og det som skjer der får betydning for norske bedrifter, for Oslo Børsog eksportmarkedene svekkes. En ny økonomisk nedtur i USA vil gjøre det verrefor Europa å komme ut av krisen. Det andre er at hvis man ser at amerikanerne ikke klarer åløse denne floken, kan det spre usikkerhet. Frykten for at detpolitske systemet kan svikte i Europa også, kan skremme vekk investorer, sier Andreassen.

Han forteller at dette kan slå bena under det som var iemning i USA, med bedring i arbeidsmarkedet og boligmarkedet.

Oljen redder Norge

— Faller USA utfor budsjettstupet er det fare for ny,økonomisk nedgangstid globalt og det vil ramme et allerede kriserammet Europa.Norge vil også bli påvirket av det som skjer globalt, men vi vil bli mindrepåvirket enn mange andre, blant annet på grunn av fortsatt høy aktivitet ioljesektoren, sier sjeføkonom Erica Blomgren i meglerhuset SEB.

Hun tror ikke at man vil komme til en løsning førmidnatt i dag.

— Kommer man til en løsning på nyåret trenger ikke dennegative effekten å bli så stor, sier Blomgren.

Hun forteller at usikkerheten knyttet til hele situasjonen troligallerede har fått bedrifter og husholdninger i USA til å stramme inn påpengebruken og utsette investeringer.

— Får vi en snarlig løsning kan amerikansk økonomioppleve god vekst neste år. Når usikkerheten avtar vil husholdninger ogbedrifter igjen tørre å bruke penger, sier Blomgren.

- Et politisk spill

— Dette er et politisk spill, sier sjeføkonom Steinar Juel iNordea.

Han tror ikke partene kommer til å komme til enighet førnyttårsrakettene setter kursen oppover.

- Slik situasjonen fremstår nå virker det som folk har mesttillit til Obama og skylder på republikanerne for at dette drøyer. Jeg trordet vil gå seg til etter hvert, men det kommer nok til å drøye litt ut i januar,sier Juel.

Om republikanerne og demokratene i Kongressen ikke kommertil enighet i kveld vil effekten av kraftige budsjettkutt som inntrer og skattelettelser som forsvinnersamtidig virke veldig dempende på veksten i USA .

— Det vil troliggi negativ vekst i bruttonasjonalprodukt i 2013 og kanskje inn i 2014, sierJuel.

- Vil Norge merke det?

— I så fall gjennom en liten korreksjon ned i oljeprisen, men det vil ikke blidramatisk, sier Juel.