KRISTIANSAND : Ved 20-tiden 1. nyttårsdag var Jan Ivar Horrisland hos entreprenøren Maskin og anlegg fortsatt i sving med å spre strøsand på speilblanke siderveier i Kristiansand. Da vi traff ham, var han og traktoren med strøapparat i Korsvikkilen.

– Jeg startet ved 12-tiden i dag, og det har gått i ett. Jeg regner med å være ferdig litt over midtnatt. Enkelte plasser er det skikkelig glatt. Det er verre denne gang enn under tilsvarende mildvær i begynnelsen av desember, mener Horrisland.

Væromslaget skapte holke

Lørdag kjørte han som mange av kommunens kontraktører i skytteltrafikk mellom ulike boligområder og Ringknuten pukkverk, hvor sanden blir hentet.

Væromslaget nyttårsaften, med opptil fem varmegrader og sterk vind, forvandlet store deler av veinettet og gang— og sykkelveiene til isbaner.

Ifølge brøytesjef i Kristiansand kommune, Odd Kristiansen, har det vært en svært travel start på det nye året.

– Det har gått i ett i hele natt og dag med intensiv strøing. Ved 05-tiden tok vi en beslutning om å sende ut to saltbiler som tok seg av hovedveinettet. En time senere sendte vi ut ti strøbiler for å ta seg av gang- og sykkelveiene. Her har vi strødd alt, opplyser Kristiansen.

PUKKVERK: Fra Ringknuten pukkverk i Kristiansand er det blitt kjørt ut store mengder grus i løpet av 1. nyttårsdag. FOTO: FRODE LINDBLOM

Strøbilmannskapet var ferdig rundt klokka 14 lørdag. Trodde de.

– Vi fikk en del henvendelser fra folk som var misfornøyd. Dermed besluttet vi å sende ut mellom fem og ti nye biler. Etter at vi gjorde det, har klagene stilnet, sier han. For Kristiansen og hans beredskapsteam ble det dårlig med nyttårsfeiring.

Nytt budsjett

Odd Kristiansen sier kommunen har hatt spesielt store utfordringer på Søm og østsiden av byen.

– Her har det vært svært glatt. I tillegg gikk gatelyset i Korsvikkilen som følge av at en lysmast i Tveit blåste ned.

– Hvor mye har holkeføret spist av budsjettet ditt denne nyttårsdagen?

– Det har jeg ikke regnet på ennå, men nå bruker vi jo av et nytt budsjett, sier brøytesjefen, litt lettet for akkurat det.

Hans eneste lille bekymring, er at det begynner å bli tomt for sand.

– Vi har fem store siloer vi tar ut fra – totalt 250 kubikk med sand – pluss to mindre. Siloene begynner å bli tomme. Vi har problemer med grus fra Ringknuten.