AGDER: — Det er helt nødvendig å gjøre tiltak, hvis ikke risikerer vi at hele bestanden blir utarmet, sier fiskeforvalter i miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Vest-Agder, Edgar Vegge.

Fjoråret var et elendig lakseår i elevene, ikke bare på Sørlandet, men i hele landet. Nedgangen i agderelvene var på over sju tonn - fra 22,1 tonn laks fisket i elevene i 2008, til litt over 15 tonn i fjor. Det var en nedgang på 32 prosent på bare ett eneste år.

— Årsaken til det var flere. Det ene er mangelen på mat for fisken i sjøen, med for lite plankton. Det andre har vært selve uttaket i elvene med fisket og det tredje er sykdommer som rømt oppdrettslaks tar med seg. Oppdrettslaksen er dessuten ikke genetisk slik de skal være i forhold til villaks. Dermed utarmer den villaksen, sier Vegge.

Fylkesmannen har derfor nå, i samarbeid med grunneierlagene, gått inn i de enkelte vassdrag for å regulere laksefisket hardere. Det er gjort helt lokale variasjoner fra vassdrag til vassdrag for hvordan fisket skal foregå.

— Dette er fordi laksebestanden varierer fra plass til plass, sier Vegge.

Dette er noen av tiltakene som er gjort i de ulike vassdragene:

MANDALSELVA: Mens fiskerne i fjor kunne ta to laks i døgnet, er det i år begrenset til én laks. Dessuten skal fisket i år stanse 31. august, to uker tidligere enn i fjor. Men står du over Laudal kraftstasjon, får du fiske til 15. september.

AUDNA: Her kunne du i fjor fange fem laks i døgnet, nå er det redusert til bare én laks. Også her stanser fisket to uker tidligere enn i fjor, 31. august. Dessuten blir det forbudt å fiske hver torsdag.

TOVDALSELVA: Stans i fisket blir her 31. august, mot 15. september i fjor. Og kun én laks i døgnet per fisker.

LYGNA: Mens fisket i fjor tok til 1. juni, blir det 15. juni i år. Fisket stanses 25. august, ei uke tidligere enn i fjor. Mens du kunne ta to laks i døgnet i denne elva i fjor, er det kun én laks i år. Hver mandag og tirsdag er det fiskeforbud her.

OTRA: Her blir sesongen som i fjor, 1. juni til 15. september, men kvoten er to laks per fisker, mot fem i fjor.

— Jeg har stor tro på at disse tiltakene vil hjelpe laksestammen å bygge seg opp igjen, sier Vegge.

Færre fiskere

Leder av Mandalselva Elveeigarlag Ole Bent Røiseland sier grunneierne stiller seg helt bak tiltakene.

— I fjor solgte vi fiskekort for 4-500.000 kroner mindre enn året før. Det kom færre fiskere, noe som betyr mindre inntekter for hele regionen. Men vi må ta denne bøygen for å få tilbake laksen, det skjønner vi alle, også fiskerne, sier Røiseland.

Les mer om saken i Fædrelandsvennens papirutgave onsdag.