MOLDE: Justisministeren var siste gjestetaler på møtet torsdag. Hun uttrykte forståelse for at avstemningen ga flertall for bevæpning på bakgrunn av en del hendelser som har inntruffet de siste årene. Men hun understreket også at politiet må løse sine oppgaver med minst mulig bruk av makt.

Den gjenvalgte forbundslederen Arne Johannessen mener det ikke er noe som tilsier at væpnede politifolk blir møtt med mer våpen fra de kriminelles side.

Mer makt

– Det er heller ingenting som tilsier at politiet vil bruke mer makt, selv om de har våpenet på hofta. Terskelen for å bruke våpen skal være like høy, sier Johannessen.

Norsk politi følger i dag en regel om at de kan ha våpen i patruljebilene, såkalt framskutt lagring. Før våpenet kan tas ut av bilen, må det imidlertid innhentes en tillatelse.

Tjenestemenn er lite tilfreds med ordningen, og mener at den er utilstrekkelig i tilspissede situasjoner. Det er dessuten opp til den enkelte politimesteren å avgjøre om bilene i hans distrikt skal ha framskutt lagring.

– Det første skrittet nå må være at det utarbeides nasjonale regler om at det skal være våpen i alle biler, sier forbundslederen.

KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad kan ikke se det er behov for generell bevæpning. Han håper regjeringen ikke lytter til rådet fra politiet.

– Jeg frykter at bevæpning vil føre til at narkotikaselgere, innbruddstyver, ranere og andre kriminelle vil væpne seg, og da begynner den onde sirkelen, sier Ropstad.

Tar debatten

Høyre-leder Erna Solberg uttrykte stor forståelse for politiets ønske om bevæpning da hun møtte representantene for landets politifolk. Hun vil nå ta diskusjonen i eget parti om hvorvidt tiden med ubevæpnet politi skal være over i Norge.

– Det er en trist utvikling at vi er kommet hit, men det kan være at tiden er inne for å gi politiet våpen, sier Solberg til NTB.

Men hun har også forståelse for motargumentene om at bevæpning av politiet kan føre til mer våpenbruk og at våpen kan havne i feil hender. Det er dette hun nå vil debattere i det politiske miljøet.

Solberg var glad over å være gjest fra opposisjonen blant politifolkene, men sa at hun allerede neste år ville være klar for å være sjefen for politiet.

– Jeg innrømmer at jeg fra tid til annen har vært glad for at jeg sluppet å forhandle med Arne Johannessen, men jeg har et håp om jeg en dag skal få gjøre det, la hun til.

Nyheter

Justisminister Faremo hadde flere nyheter med seg i bagasjen, men størst var kanskje budskapet om at hun har nedsatt en arbeidsgruppe som innen juni neste år skal levere en analyse om tilstanden i politiet. Både ressurser, ledelse og kultur vil være sentrale temaer, som de var det i Gjørv-kommisjonens kritikk.

– Det gjør inntrykk å lese at det ikke var mangelen på ressurser, men vår evne til å finne hverandre som hadde betydning for utfallet, sa Faremo.

Hun la til at politianalysen skal danne grunnlag for en mer langsiktig plan for utvikling av politiet.

Justisministeren tok til orde for at landets lensmannskontorer skal beholdes selv om det ligger an til at antallet politidistrikter vil bli redusert fra dagens 27. Nærpolitiet er av stor betydning i arbeidet med å forebygge kriminalitet.