HVITT: Ivar Uleberg kjørte snøfreseren mens det lavet ned. Han har ingenting imot snøen. Foto: Birgitte Klækken
GØ YALT FRIMINUTT: Elevene ved Fjellgardane skule fikk testet akeferdighetene i friminuttet fredag. Fra venstre: Nanna Thomson, Christina Andersen, Jarl Emil Sørensen, Sienna Andersen, Kevin Berntzen og Scott Hall. Foto: Birgitte Klækken
KOSTE SEG: Heidi Irene Repstad (t.v.) og Kirsten Leira tok seg en ridetur i snøværet. De kunne fortelle om eventyrstemning for både to- og firbeinte på Hovden. Foto: Birgitte Klækken
TETT SNØDREV: Det snødde tett på Hovden fredag, innimellom gløtt av sol. Her fra Hovden gård. Foto: Birgitte Klækken
AKEGLEDE: Full fart i akebakken ved ski-arenaen på Hovden der 1.-4. trinn holder til i midlertidige lokaler, mens skolen bygges om. Foto: Birgitte Klækken
TESTET: Chris Christensen har allerede testet bakken en gang med snowboard. Han gleder seg til sesongen kommer i gang. Her ute på firehjulingen som for sesongen er gjort om til beltebil. Foto: Birgitte Klækken

BYKLE: — Dette er helt knall, sier snøproduksjonsansvarlig Chris Christensen ved Hovden Alpinsenter.

Fredag formiddag skiftet det mellom sol og tett snødrev i fjellbygda Hovden. Da Fædrelandsvennen besøkte skisenteret stod snøkanonene stille i påvente av litt flere kuldegrader. Men tidligere i uka gikk de for fullt natt og dag. Da ble det målt temperaturer helt ned til 20 minusgrader, og forholdene for produksjon av snø var ideelle. Det har resultert i flere solide snøhauger spredd utover i bakken. I tiden fremover skal den fordeles utover og prepareres.

FORBEREDELSER: Chris Christensen med tittelen snøproduksjonsansvarlig, sjekker en av snøkanonene ved Hovden Alpinsenter fredag formiddag. Søndag startes de opp igjen etter noen dagers pause. Foto: Birgitte Klækken

— Planen er å starte opp igjen på søndag. Da er det meldt kaldere vær, forteller Christensen som røper at han har tjuvstartet skisesongen, sånn helt uoffisielt.- Jeg har hatt en tur på snowboard fra toppen, ja. Det er jo altfor tidlig, men det var herlig likevel. Det var mest sånn for å ha prøvde det, gliser han.

Snø av Otravann

Christensen forklarer at de røde kanonene som er strategisk plassert rundt i anlegget kjører hele 250 kubikk Otravann gjennom rørgatene hver time. I snømengde kan det ganges omtrent med to.

— Når vi er i gang igjen kjører vi tre skift med to mann på hvert lag som sørger for produksjon døgnet rundt. Det er en stor jobb, men fordelen er at denne snøen tåler mer mildvær enn natursnøen. Sånn sett legger vi nå grunnlaget for en god sesong, fastslår han.

Elsker snø!

Også andre steder på Hovden jubles det over at kong Vinter nå ser ut til å ha meldt sin ankomst.

— Endelig! Jeg elsker snø, hviner Sienna og slår jul i snøen, før hun setter utfor akebakken sammen med resten av klassekameratene fra Fjellgardane skule.

Rektor Askild Johnsen deler ungenes begeistring over vinterværet. Fredag var det elevene fra 1. til 4. klasse som fikk boltre seg i det hvite element.

— Dette er lykken for barna. Eneste dumme er at jeg selv ikke tok med meg skiene, for nå er det visst mulig å ta seg en runde ved skiarenaen her, fastslår han.

Herlig ridetur

Nedenfor Hovden gård treffer vi Kirsten Leira og Heidi Irene Repstad høyt til hest. De gliser mellom snøfillene og forteller om en herlig ridetur i idylliske omgivelser med snødekte trær.

— Den reneste eventyrstemning. Jeg vil nesten kalle det litt romantisk, smiler Repstad.

Også Kirsten Leira er fornøyd. Hun jobber til daglig som turistvert ved destinasjon Hovden og er ikke i tvil:

— Dette er bra for både fastboende og hyttefolk. Endelig er det vinter!