KRISTIANSAND: De to domfelte, en mann fra Birkenes i midten av 20-årene og en 41 år gamle kristiansander, tok med seg en mann fra Vennesla til den nedlagte kraftstasjonen på Kringsjå.

Underveis til den nedlagte kraftstasjonen ble venndølen utsatt for vold. Han fikk beskjed om at «dette var slutten for ham». De to gjerningsmennene hadde også med seg en hagle, flere ubrukte kanyler, en kommandokniv og en flaske salmiakk.

Det var fire personer i følget.

Da de var kommet inn i den nedlagt kraftstasjonen skulle det tennes opp et bål. Mens dette arbeidet pågikk falt den 41 år gamle kristiansanderen ned i turbinrøret. En fjerdeperson i følget hoppet ned for å hjelpe. Han druknet.

Forsøkte å hjelpe

Det ble gjort forsøk på å få opp 41-åringen ved hjelp av tau og stropper som var tatt med inn i den nedlagte kraftstasjonen. Etter hvert ble det tilkalt hjelp, mens venndølen som skulle «skremmes» og ble utsatt for vold, ble bedt om å forsvinne fra stedet. Birkenesmannen spredte etter hvert gjenstandene som tatt med inn, rundt om i terrenget Disse gjenstandene ble dagen etterpå funnet av en politihund.

Etter hvert kom redningsmannskaper til stedet. 41-åringen ble hentet opp sterkt nedkjølt. Mannen som hoppet ut i turbinrøret for å hjelpe til druknet.

Kristiansand tingrett har funnet de to tiltalte skyldig i frihetsberøvelse og legemskrenkelse overfor mannen fra Vennesla. Han var for øvrig så redd for å møte i retten at han måtte pågripes slik at han kunne vitne. Første gang uteble han fra rettsmøtet, og saken måtte derfor den gang utsettes.

Dømt til fengsel

Mannen fra Birkenes er dømt til fengsel i et år. Fire måneder ble gjort betinget. I staffen inngår også en narkotikaforbrytelser og ulovlig oppbevaring av våpen.

Kristiansanderen fikk fengsel i ti måneder, derav 90 dager betinget. Han ble utelukkende dømt for frihetsberøvelsen og legemskrenkelsen. Retten legger i forbindelse med straffeutmålingen til grunn at han er i en rehabiliteringssituasjon etter mange års kriminell aktivitet og rusmisbruk

Kristiansand tingrett mener at frihetsberøvelsen må ha fremstått som svært skremmende for venndølen.

Lurt i en felle

«Følelsen av avmakt og frykten for hva som ville skje videre må ha vært betydelig, og ble forsterket av de gjentatte voldshandlingene. Fornærmede forklarte at han aldri trodde han ville bli drept, men var samtidig veldig redd», skriver tingretten.

Retten oppfattet at venndølen nærmest ble lurt i en felle, og viser til at han skulle få tilbake noen gjenstander som han var tvunget til å gi fra seg.

«I stedet snudde situasjonen seg, og han ble utsatt for vold og trusler, samt tatt med til et mørkt og avsidesliggende sted, hvor han var i gjerningspersonenes makt. At han således plutselig ble subjektet for en planmessig avskrekkelse må ha virket særlig fryktfremkallende. Situasjonen bærer klart preg av mishandling, og begge de tiltalte må sies å ha utvist et vedvarende forbrytersk forsett», heter det i tingretten.