Her er utfordringen som venter deltakerne i KRSUltra, som arrangeres 9. april, det vil si ei uke etter at HovdenTour markerer sesongslutt for skiløperne. Foto: Trond Heitmann
Oddersjaa er en av de ti toppene deltakerne skal innom, og representerer kanskje den mest spektakulære utsikten. Foto: Privat

I vår arrangerte Kristiansand Løpeklubb NM over 100 km gateløp, men KRSUltra skal bli en årlig event og går dessuten i terrenget.

— Det nærmeste ultraløpet her nede er Telemarks tøffeste, sier Thomas Øderud, som blir løpsleder for arrangementet som også har ei kort løype på 20 kilometer.

Start og mål på Tangen

Oddersjaa er en av de ti toppene deltakerne skal innom, og representerer kanskje den mest spektakulære utsikten. Foto: Privat

Han er en av de aller mest aktive ultraløperne på Sørlandet, og har vært gjennom hele åtte styrkeprøver i år — og til helga runder han av sesongen med et 86 kilometer langt løp i Italia. Nå har han laget løypa til KRSUltra. Den starter ved Aquarama, og går opp Bymarka før de krysser Otra og tar ei god runde og er innom det som er av topper i Jegersberg før de krysser tilbake over Otra og løper blant annet det som gjenstår av den gamle terrengklassikeren, «Bymarka rundt». Mål er ved Aquarama igjen.- Målet var å få med mest mulig av det fine, bynære terrenget, sier Øderud.

2000 meter samlet stigning

Definisjonen på et ultraløp er alle løp som er lenger enn maraton (42 kilometer). Likevel er 60 kilometer ingen avskrekkende distanse for ekstremistene. XREID Hardangervidda, på 128 kilometer med målgang på Gaustadtoppen, er det mest beryktede i terrenget. Og på bane arrangeres flere virkelig lange løp, som sist helgs Bislett Ultrafestival, hvor hardhausene løp i 48 timer.

Her er utfordringen som venter deltakerne i KRSUltra, som arrangeres 9. april, det vil si ei uke etter at HovdenTour markerer sesongslutt for skiløperne. Foto: Trond Heitmann

— Samtidig er terrenget veldig tøft med samlet stigning på 2000 meter, som omtrent vil si det samme som å bestige Norges høyeste fjell. Vi snakket faktisk om å lage ei lang løype på 86 og den korte på 50 kilometer, men fant ut at da ville det bli vanskelige å trekke folk. Først må vi lokke folk inn, og så vet vi at de blir hektet, hevder Finn Kollstad, som er nestleder for arrangementet.Kristiansand Løpeklubb har nemlig planer om å gjøre arrangement stort. Første året er målet 130 deltakere - inkludert 100 i kortløypa - men på sikt har de langt større ambisjoner.

- 1000 løpere på sikt

— Det finnes mange her nede som synes ultraløp er veldig gøy, og dette løpet er perfekt fordi det skiller seg ut og ikke er en kopi av de mange andre løpene vi har her nede. Når vi får 1000 løpere, inkludert 200 i den lange løypa, blir det virkelig moro. Men det er et langsiktig mål, understreker Kollstad, som lover at det skal bli et helprofesjonelt arrangement allerede i år.

Han sier om ultraløpere at «det er ingen ulempe å være sær».

— Dette er for ekstremt spesielle folk som ønsker å pine seg lenge. Men jeg ser at de har det veldig gøy, og fellesskapet finner de i å ha det vondt sammen. Til sjuende og sist handler det mer om naturopplevelser og å komme gjennom enn å løpe fort, sier Kollstad.

— Noe av de beste med ultraløp er å overvinne det punktet i løypa hvor kroppen sier stopp. I tillegg er det så sosialt at folk gjerne blir værende i målområdet for å vente på løperne bak, sier Øderud.