I desember satte Telenor opp en 30 meter høy telemast 20 meter fra Forsvarets sambandsstasjon på Svalandstårnet.

— Vi har varslet utbygger om å avvente videre fremdrift til vi har kommet i dialog med de to involverte aktørene, Forsvarsbygg og Telenor, sier teknisk sjef Harald Nes i Birkenes kommune.

Telenor søkte om å sette opp telemasten ved Svalandstårnet i august i fjor. Formålet er å bedre mobildekningen i området.

Nå, drøye to måneder etter at masten kom på plass, har Forsvaret bedt om at byggingen blir stoppet.

— Vi har en sambandsstasjon på Svalandstårnet. To sendere som står så nær hverandre kan føre til at signalene blir forstyrret, sier kommunikasjonssjef Knut Grandhagen i Cyberforsvaret.

Vesentlig betydning

Forsvarets interesser i plan- og bygningssaker blir håndtert av Forsvarsbygg. 12. februar sendte Forsvarsbygg et brev til kommunen for å be om at byggingen blir stanset.

"Forsvarets installasjoner på denne lokaliteten er av nasjonal betydning og interesse - og har vesentlig betydning for ivaretakelse av nasjonale interesser", skriver overingeniør Cato Dørmænen i Forsvarsbygg.

Ifølge Dørmænen ser Forsvarsbygg alvorlig på at de ikke ble varslet av kommunen. Grandhagen er ikke fullt så kritisk.

— Jeg har forståelse for at kommunene ikke sitter med detaljert kunnskap om våre interesser. Vi har nå innledet en dialog med Telenor om hva som skjer videre. For oss er dette egentlig en ukomplisert sak, sier Grandhagen.

Ifølge Grandhagen må det gjennomføres interferenstester for å forsikre seg om at signalene fra de to mastene ikke forstyrrer hverandre.

Har ikke oversikt

Teknisk sjef i Birkenes kommune kan ikke svare på hvorfor Forsvaret ikke ble varslet om byggeplanene.

— Det er sendt nabovarsel til flere naboer. Hvorfor det ikke er gitt beskjed til Forsvaret, vet jeg ikke. Jeg har heller ikke full oversikt over hvilke rutiner Telenor har i slike saker, sier Nes.

- Masten er allerede bygget. Er det aktuelt å rive den ned?

— Det vet jeg ikke. Vi har gitt beskjed om å avvente fremdriften, men hvor langt de har kommet kjenner jeg ikke til, sier Nes.

Ble satt opp 13. desember

En av naboene som ble varslet om tiltaket er Dag Liestøl. Han opplyser til Fædrelandsvennen at masten ble satt opp 13. desember i fjor.

— Da var det en hel delegasjon fra Telenor her oppe, sier Liestøl, som antar at den foreløpig ikke er satt i drift.

— Jeg har ikke merket noe til at vi har fått bedre mobildekning, sier Liestøl.

Fædrelandsvennen har ikke klart å komme i kontakt med Telenors kontaktperson i byggesaken. Informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor svarer følgende på Fædrelandsvennens forespørsel om kommentarer:

— Telenor har innhentet nødvendig byggetillatelse fra Birkenes kommune, og forholder seg foreløpig til det, skriver Meling i en e-post.