— Statsadvokatene har vært bekymret for at sakene ikke blir behandlet raskt nok, sier førstestatsadvokat i Agder, Erik Erland Holmen, til Fædrelandsvennen.

En gjennomgang Fædrelandsvennen har gjort av dommer fra Kristiansand tingrett i 2013 viser at en rekke saker har ligget lenge hos politiet før det har blitt tatt ut tiltale, i verste tilfelle tre år. Liggetiden har resultert i lavere straffer for tiltalte.

— Påtalemessig er det uheldig at saker blir så gamle at det får betydning for straffen. Det er også uheldig fordi en ønsker at både tiltalte og fornærmede skal bli ferdig med saken, sier Holmen.

- Trengs mer personell

Han mener lang påtaletid har sammenheng med bemanningssituasjonen i politidistriktet.

— Vårt inntrykk er at politijuristene i Agder har svært høy produksjon per jurist, og jeg mener at det trengs mer personell, sier Holmen.

Påtaleleder Terje Skaar i Agder sier kapasiteten har vært sprengt i 2013. — Vi har vært i manko når det gjelder påtalejurister. Erfarne jurister har sluttet eller vært i permisjon. Spesielt i Kristiansand har det vært litt for stor utbytting. Det betyr at vi har kommet på hælen, og sakene har blitt liggende lenger enn ønskelig, sier Skaar.

Nye jurister på plass

En del arbeidsoppgaver har også økt i omfang, som dommeravhør av barn. I 2013 var det 200 slike avhør, mot 40 for få år siden.

— Det tar bort halvannet til to årsverk på påtalesiden som ikke kan behandle saker, sier Skaar.

Totalt skal det være 26 saksbehandlere i distriktet. Ifølge Skaar vil juristkorpset være fulltallige når to nye jurister er på plass 20. januar. Han forventer at dette vil få unna flere saker raskere.

— Men det tar tid før en ny påtalejurist blir like effektiv og trygg som en med erfaring, sier Skaar.

Alvorlige saker forsinkes

Førstestatsadvokat Holmen sier hovedinntrykket er at det prioriteres rett i Agder politidistrikt.

— Men det hender også at vi får inn saker med alvorlig kriminalitet, herunder også saker som skal prioriteres, som ikke har blitt behandlet med tilstrekkelig hurtighet. Slike tilfeller er spesielt uheldige, sier Holmen.

Kriminalsjef Arne Pedersen viser til at Agder er belastet med veldig tung kriminalitet. Etterforskningen av sju drap i 2012 krevde personell fra andre avsnitt, med resultat at alvorlige saker ble forsinket.

Distriktet har 25.000-26.000 saker i året. For tiden er 240 saker eldre enn tolv måneder, etter at det er satt inn en ekstrainnsats for å nedarbeide de eldste sakene.

— Dette indikerer at vi har veldig god kontroll på straffesakshåndteringen, sier Pedersen.

Monica Haugedal forsvarte 55-åringen som ble dømt for å ha svindlet Nav. Foto: Tore-André Baardsen

Men ser han litt fremover, trenger Agder helt klart flere jurister og etterforskere.

Nasjonalt er det fastsatt at saker mot lovbrytere under 18 år har en saksbehandlingsfrist på 42 dager etter anmeldelse. Her ligger Agder-politiet i snitt på 35 dager. Det er også fastsatt at voldssaker har en frist på 90 dager. Agder ligger på 99 dager i snitt.

Ventet over tre år på tiltale

Dommeren mente Agder-politiet brøt menneskerettighetene før de tok ut tiltale mot en Nav-svindler.

Like før jul i fjor ble mannen (55) dømt for å ha svindlet nærmere 380.000 kroner fra Nav i Lillesand.

— Den lange saksbehandlingstiden er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 6 nummer 1, skrev dommer Knut Otterbech i dommen.

Da var det gått rundt fem år siden det straffbare forholdet ble begått. Saken lå inaktiv hos politiet fra anmeldelsen og til tiltalt ble avhørt ett år senere. Saken ble ytterligere liggende i over to år før det ble tatt ut tiltale i november i fjor.

Forsvareren Monica Haugedal sier den lange saksbehandlingstiden var en enorm belastning for klienten, som erkjente delvis straffskyld.

— Det gikk flere år fra forholdet skjedde uten at han hørte noe fra politiet og hadde derfor tillatt seg selv å tro at saken hadde falt bort. Han ble derfor svært skuffet da tiltalen plutselig kom i posten, sier Haugedal.

På grunn av den lange saksbehandlingstiden ble hele straffen på 120 dagers fengsel, gjort betinget, og mannen slapp å sone.

— Etter menneskerettskonvensjonen har man krav på rettergang innen rimelig tid og når politiet ikke klarer det, skal det gis utslag ved at straffen settes ned, sier Haugedal.

- Ukompliserte saker ligger i flere måneder

— Det er et tankekors at de mest oversiktlige og ukompliserte sakene får en liggetid på flere måneder hos Agder-politiet, sier Svein Kjetil Stallemo, en av de mest brukte forsvarerne i Agder.

Han mener et typisk eksempel er en sak der en ikke tidligere straffet person erkjenner en voldshandling på byen, og persongalleriet er kjent.

— En slik sak bør kunne sendes over til domstolen i løpet av én måned, mener Stallemo.

Kriminalsjef Arne Pedersen svarer slik:

— Dette kan selvfølgelig skje innimellom for enkelte saker, men dette skyldes at vi har slitt med sykdom og noe mer gjennomtrekk enn vanlig i påtalegruppen i Kristiansand de siste to årene. Gjennomgående er ikke dette et stort problem i Agder, sier Pedersen.