— Heldigvis er vi ferdige med den forferdelige stormen i helga. Snøforholdene blir bare bedre, og når det er jevnt kaldt, da kommer de fine faste forholdene til sin rett, sier daglig leder ved Hovden skisenter, Sture Christian Pilegård.

Forrige helg blåste det stabilt liten storm på toppen, og de måtte stenge hovedheisen. Også tirsdag måtte de stenge fireseteren, da det var rundt 30 effektive kuldegrader.

Ivrige dansker

— Er det 15 minusgrader og det blåser 12-13 meter i sekundet, er det fare for forfrysninger. Da er det ikke lov å sette folk på heisen, forklarer Pilegård, og henviser til forskriftene gitt av Jernbanetilsynet, avdeling Taubanetilsynet.

Det er svært få som har innvendinger mot at de må stenge. Stort sett er det ivrige dansker som ikke vil godta at de ikke får kjøre uansett vær.

— Vi forklarer det på en grundig og saklig måte, og da forstår de fleste det. Vi blir frustrerte på været, og de blir frustrerte på konsekvensene av været, sier han. Vindretningen spiller også en viktig rolle. Kommer vinden rett nordfra kan de minste få problemer med å komme ut fra stolen på toppen. Da må det også stenges.

Også i Sirdal blåste det godt forrige helg, med vindkast oppe i 75 km/t. Hele anlegget var stengt fra fredag til søndag.

— Nå er det roligere. Litt vind, men gode forhold i bakkene, sier Aslak Olseth, daglig leder, Ålsheia skitrekk.

Nok av snø

Ved Brokke alpinsenter har de produsert snø hele uka. Torsdag håper de at produksjonen vil være ferdig for i år, og at det bare gjenstår å fordele godsakene.

— Alt er åpent bortsett fra parken. Der må vi dose ut snøen, så blir den også klar, forteller daglig leder, Svenn Magne Brokke.

På Ljosland har de ikke produsert snø denne uka, det er nok av det hvite å ta av.

— Her er det godt og vel én meter i fra skisenteret og innover heia. Det er fine forhold, sier Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland skisenter.

To nykommere

På Eikerapen er det en lystig kar som tar telefonen når Fædrelandsvennen ringer.

Det ser ut som de endelig kan åpne bakkene på Eikerapen til lørdag. 24 snøkanoner har produsert snø siden søndag kveld. Foto: Eikerapen alpinsenter

— Nå er jeg ute og lager snø for harde livet. Siden søndag kveld har det gått 24 kanoner for fullt, sier Kenneth Abrahamsen, driftsleder ved Eikerapen alpinsenter, entusiastisk. De har fått lite snø, og har heller ikke hatt det kaldt nok for å kunne produsere.

Ut av krisa

— Det har vært litt krise. Utenfor løypene er det ikke mer enn 15-20 centimeter som driver og blåser rundt her, forklarer Abrahamsen. Nå håper han de kan åpne trekket og taubanen til lørdag.

I Kristiansand er det kommet mer enn nok snø, og denne uka åpnet byens eneste skisenter.

— Vi åpnet mandag, og det har vært masse folk i bakken. Nå har vi nyopprettet alpingruppe i år, og de hadde første trening i går, sier driftssjef Erlend Røinaas. De har åpent hver ettermiddag i tillegg til helgene.

— Vi håper folk kjenner sin besøkelsestid. Vi har også åpent i ukedagene, dersom skoler ønsker å bruke bakken, opplyser han.