— Vi har gjennomført en foreløpig evaluering, og på bakgrunn av den vil jeg peke i retning av hvordan Sørlandet sykehus bør utvikle seg, sier Torgersen.

Onsdag arrangerer sykehuset en dialogkonferanse med langt over 250 deltakere fra hele landsdelen på Quality Hotel i Sørlandsparken. Her kommer også statssekretær Anne Grethe Erlandsen fra Helse- og omsorgsdepartementet. Konferansen arrangeres i forbindelse med arbeidet rundt Utviklingsplan 2030, som skal definere Sørlandet sykehus i framtiden.

Ett sykehus?

Torgersen vil for første gang gi føringer for om det skal bli ett nytt sykehus, en videreføring av dagens modell eller flere små sykehus. Overfor Fædrelandsvennen understreker han sterkt at dette ikke engang er en anbefaling. Men innen sommeren skal det komme en endelig anbefaling som sykehusstyret skal ta stilling til i møte i september.

— Prosessen er forsinket fordi både de interne og eksterne prosessene er mer omfattende enn først antatt, sier Torgersen.

For da representanter for kommunene på Agder kom på banen, krevde de en mye større deltakelse enn sykehuset hadde planlagt. Det får de på onsdag.

I løpet av formiddagen skal status for det omfattende arbeidet presenteres, og så skal det arbeides videre i grupper med representanter fra både sykehuset og kommunene på Agder.

Vil lære

- Hvorfor velger statssekretæren å være til stede på dette arrangementet?

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen kommer til Sørlandet sykehus' dialogkonferanse for å lære. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

— Jeg er opptatt av å se og lære, og vil gjerne møte mange sykehus. Jeg ønsker å vite mer om prosessene ved Sørlandet sykehus. Det er også viktig for meg å ta med alle inntrykk og innspill videre i arbeidet med nasjonal helse- og sykehusplan, sier Erlandsen til Fædrelandsvennen.Hun synes prosessen sykehuset har satt i gang er spennende.

— Den er et eksempel på en bred tilnærming med gode, langsiktige perspektiver – det liker jeg. Her er det så vidt jeg kan skjønne lagt an til en veldig åpen prosess, der alle interesserte inviteres til å komme med innspill og få medvirke underveis i planarbeidet, sier hun.

Viktig nasjonalt

- Hvilken betydning kan sykehusets prosess få på nasjonalt nivå?

— Vi ønsker å sette pasientene i sentrum for all planlegging og endring i helsetjenesten. Når vi nå skal lage en nasjonal helse- og sykehusplan, skal vi bygge på de gode planprosessene som er i gang rundt i landet. Erfaringene med Utviklingsplan 2030 for Sørlandet sykehus er derfor viktige å ta med når vi nå skal lage en nasjonal helse- og sykehusplan. Så er det også viktig å si at arbeidet som er i gang ved sykehusene skal fortsette med uforminsket styrke selv om vi parallelt jobber med helse- og sykehusplanen, sier Erlandsen.