— Det får være hennes problem. Da får hun lese partiprogrammet én gang til, svarer de Ruiter.

På sin Facebook-side leverer de Ruiter en saftig kommentar til nyheten om at kommunalminister Jan Tore Sanner nå har satt opp en plan for arbeidet med kommunesammenslåinger.

"Det er viktig at vi som er uenige i tvangssammenslåinger av kommunene setter klart og tydelig ned foten. Hvis man er med på denne ferden er resultatet gitt. Opp på barrikadene folkens, ikke la Sanner og regjeringa sulte ut kommunene for deretter å slå dem sammen" , skriver Freddy de Ruiter, som har representert Aust-Agder på Stortinget siden 2005. ## Opprør mot regjeringen

Og han flesker til med en oppfordring til å gjøre opprør mot regjeringen:

"Jeg er overbevist om at et kommuneopprør med mange ordførere i spissen vil stoppe dette. Skjønner at ikke alle liker at jeg er så direkte, men la oss kalle en spade for en spade også i politikken, diskusjonen om kommunereform er i bunn og grunn først og fremst en diskusjon om utradering av små og mellomstore kommuner."

Mette Gundersen er ikke bare Ap-representant i bystyret i Kristiansand, men også nestleder for kommunesektorens organisasjon, KS. Freddy de Ruiters Facebook-utspill kommenterer hun slik:— Arbeiderpartiet har programfestet en kommunereform, så i så fall er han i utakt med sitt eget partiprogram, sier hun til Fædrelandsvennen.

Modernisering av Norge

— Jeg velger å ta regjeringen på alvor når de ønsker en slik reform. Det er ikke snakk om sulteforing og tvangssammenslåing, men en del av moderniseringen av det norske samfunn. Hvis reformen viser seg å gå i feil retning, skal opposisjonen være på vakt, men det er viktig at man ikke allerede nå går på barrikadene for å slå i hjel noe som kan bli bra for Norge, sier hun.

— Det er sentralister og sterke sammenslåingsentusiaster i Arbeiderpartiet også, men det er beklagelig at Mette Gundersen er blitt lurt av Sanner og regjeringen til å gå inn på denne linjen med sulteforing og tvang, Jeg oppfatter henne som uklar og naiv i forhold til regjeringens intensjoner, sier de Ruiter.

— Men Jan Tore Sanner avviser tvang som virkemiddel?- Det tror jeg ingen ting på, sett i lys av det de fire koalisjonspartiene tidligere har sagt. Det vil bli en strategi med utsulting og straff for de som nekter, og nå er det viktig at både ordførere og andre kommer høyt og tydelig ut på banen, sier Freddy de Ruiter.

Skryt og ros til Sanner

Som nestleder i KS har Mette Gundersen hatt flere møter med kommunalminister Sanner i forkant av prosessen som nå kjøres i gang, og som våren 2015 skal munne ut i konkrete krav og forslag.

— Sanner har møtt i vårt hovedstyre, og vi har hatt en kjempeflott dialog med ham helt siden han ble statsråd. Han har vært lyttende til våre argumenter, og skal ha skryt og ros for det, sier hun.

Gundersen mener ekspertutvalget som nå skal nedsettes for å legge premisser for reformen blir vesentlig, og antar at også KS blir representert:

— Det er viktig at utvalget blir bredest mulig sammensatt, og bruker tid på å lage gode prosesser. Jeg tror det er bra at det er et ekspertutvalg som skal legge fram premissene, og ikke politikere, slik at vi alle kan diskutere ut fra samme grunnlag, sier hun.

Når det gjelder form og størrelse på de økonomiske insentivene som vil tilfalle kommuner som går i gang med sammenslåingsprosesser, sier Gundersen at de ikke har fått noe klart svar på hva det innebærer.