Eriksen døde i sitt hjem i Park City, omringet av familien. Det skriver alpinanlegget Deer Valley i en uttalelse ifølge Salt Lake Tribune. Eriksen etterlater seg kona Francoise, fire barn og fem barnebarn.

Eriksen tok sin første internasjonale medalje da han ble nummer tre i herrenes slalåm under VM i amerikanske Aspen i 1950. To år senere fulgte han opp med OL-gull i storslalåm, og sølv i slalåm under OL i Oslo.

I 1954 ble han den første alpinisten som tok tre gull i ett og samme VM da han vant slalåm, storslalåm og kombinasjonen i Åre.

Etter mesterskapet flyttet han til USA. Der jobbet han blant annet som skidirektør for skianlegget Deer Valley i Utah.

Kjendis

Nordmannen anses som en av grunnleggerne bak moderne alpint, og Eriksen ble kjendis i USA.

– Det å være olympisk mester og verdensmester har vært et varemerke for meg. Men den kjærligheten det amerikanske folket har for vinnere har økt verdien av det, og gjort det mulig for meg å nyte livet uten for mye innsats, sa Eriksen i 2009. Nordmannen drev Stein Erikson Lodge ikke langt fra Park Valley.

– Eriksens kjendisutstråling skapte en spesiell atmosfære både inne i hotellet og ute i løypa. Han var en sann venn, og han vil bli savnet, sier sjefen for Stein Eriksen Lodge, Dennis Suskind i en uttalelse.

– Hvil i fred

Aksel Lund Svindal er blant idrettsutøverne som uttrykker sin sorg over Eriksens bortgang.

– Hvil i fred legende Stein Eriksen. En legendarisk alpinist, skriver Svindal på Twitter.

Den amerikanske alpinisten Steven Nyman er også ute med en siste hilsen.

– Stein Eriksen— visjonær skilegende. Hvil i fred. Takk for alt du har gitt til skimiljøet. Bra jobbet.