— I år var det veldig mye søppel. Langt mer enn i fjor. Vi ryddet hele plassen på rundt to timer, og nå skal vi kjøre av sted 15 søppelsekker som vi kaster i en kommunal container, sier Zeeshan Ahmed, leder for den muslimske menigheten Ahmadiyya Muslim Jamaat i Kristiansand.

Tresse ble ryddet tidlig på morgenen 1. nyttårsdag. Her hentes søppelsekkene av Zeeshan Ahmed og menigheten, før det kjøres bort og kastes i en av kommunens containere. Bak til høyre går imam Yasir Fawzi. Foto: Espen Sand

Menigheten har gjort det til en årlig tradisjon å rydde Tresse etter festglade kristiansandere. Klokken 08.30, etter frokost og morgenbønn på Samsen kulturhus, ryddet 15 medlemmer i den muslimske menigheten bykjernens festplass. Dugnadsgjengen forteller at det var mye knuste flasker og rester etter nyttårseffekter.

Samfunnsengasjement

— Vi var en god gjeng, så det gikk jo unna. I år slapp vi unna snøen, noe som gjorde det litt enklere. De aller fleste var nok hjemme i senga mens vi ryddet, vi så kun noen enkelte som var ute og luftet hunden, smiler menighetslederen.

- Hvorfor gjør dere dette?

— Vi gjør dette helt frivillig, og vi i menigheten er ikke ute og fester. Vitsen er å vise samfunnsengasjement, sier Ahmed, før menighetens imam legger til:

— Vår religion lærer oss om renslighet både fysisk og rundt oss. Vi har gjort det til vår plikt å rydde, og renhet er en viktig del av troen vår, mener imam Yasir Fawzi.

Den muslimske menigheten i Kristiansand har rundt 50 medlemmer. Siden 1989 har de ryddet Tresse tidlig 1. nyttårsdag. På landsbasis ryddes også utvalgte steder i Drammen, Tønsberg og tre steder i Oslo av den samme menigheten i de respektive byene.

Måtte kaste selv

— Det er blitt en lang tradisjon, ikke bare i Norge, men i hele Europa, forteller Ahmed.

henvisning/frontbilde Foto: Espen Sand

Tidligere år har de ryddet Tresse og satt søppelet klart i sekker, slik at Kristiansand kommune bare trenger å hente sekkene. I år har kommunen sagt fra seg ansvaret med å hente sekkene, så Ahmed har ordnet kassebil for å kaste søppelet i en av kommunens containere.

— Det har sikkert med økonomi å gjøre, tror menighetslederen.

- Folk er takknemlige

Han forteller at det har kommet mange positive tilbakemeldinger etter jobben menigheten gjør.

— Folk som spaserer her setter stor pris på at denne plassen er ryddig. Tresse er et av de mest synlige stedene i sentrum. Kommunen er også takknemlig, forteller Zeeshan Ahmed.