Blomstene Grimstad-kvinnen fikk til sin 95-årsdag står fortsatt på bordet hennes i leiligheten på Straitunet omsorgssenter i Kristiansand. Der har hun bodd i mange år, og har ikke annet enn godord å si om pleien hun får. Men personalet har mange å ta seg av, og da blir det ikke så mye tid til hver enkelt.

— Jeg er ikke noe glad i å være alene. Da er det fint at de kommer. De har alltid tid til en prat, sier Syvertsen.

Må betale

Spørsmålet om privat omsorg har vært en glohet potet både blant politikere og i resten av samfunnet i mange år. Og daglig leder i Trygg Hjemme, Toril Bøhler, innrømmer at det har tatt lengre tid å bygge opp firmaet enn hun hadde trodd da hun begynte sammen med nåværende styreleder Janne Køhn i 2005. — Det har vært vanskelig å få kunder. Mange eldre er ikke komfortable med å bruke penger på seg selv, sier Bøhler.

For det koster. Bøhler sier de opererer med forskjellige priser på forskjellige tilbud, men at timeprisen ligger på mellom 400 og 600 kroner timen.

Overskudd

Regnskapet for 2014 viser at Trygg Hjemme hadde 8,1 millioner kroner i inntekter og kom ut med et driftsresultat på 1,1 millioner kroner. Rundt 15 personer er ansatt i 8-9 årsverk. Det er sykepleiere, helsefagarbeidere, fysioterapeuter og fotterapeut.

— Vi er nøye med å sjekke at de ansatte er autorisert helsepersonell, og dersom noen ikke er det, får de veiledning av de som er det, sier Bøhler.

— Hvordan føles det å møte så stor skepsis mot privat omsorg og begreper som «bestemor på anbud»?

Uvitenhet

— Det er ikke vanskelig å møte den med kunnskap. Det er mye uvitenhet om hva privat omsorg faktisk er, men det er forsatt en del som er skeptiske til at vi skal tjene penger på dette, sier Bøhler.

I tillegg til å ta seg tid til å prate med Syvertsen, hjelper de henne med praktiske ting. De sørger for at hun får seg en spasertur med rullatoren, enten i korridorene på Straitunet, eller ved å ta henne med seg ut på turer. Det kan være både ut i naturen eller på arrangementer.

Samarbeid

— Vi har et godt samarbeid med Kristiansand kommune. Uten å gå på akkord med taushetsbelagte opplysninger kan vi koordinere hverandres innsats slik at vi er der når hjemmetjenesten ikke er, og motsatt, sier Bøhler.

Mens den kommunale pleie- og omsorgstjenesten ofte preges av dårlig tid, og stor utskifting av helsepersonell, sørger Trygg hjemme i så stor grad som mulig for at det er faste personer som besøker kundene.

— Det gir trygghet for kundene, og gjør at vi blir kjent med dem og kan se utvikling over tid, sier Bøhler.

Veldig fornøyd

Sønnen til Alfhild, Torstein Syvertsen, er veldig fornøyd med tilbudet:

— Jeg er eneste barn, og bor i Oslo. Da får jeg ikke besøkt og fulgt henne opp så ofte som jeg burde. Derfor betyr det veldig mye for meg å vite at de besøker henne tre ganger i uka.

Han understreker at det viktigste for ham naturlig nok er at mor er fornøyd. Og det er hun.

— Ja, og selv om hun er kommet opp i årene, har hun ingen problemer med å si i fra dersom det er noe hun ikke er fornøyd med. Han understreker sterkt at han ikke er misfornøyd med Straitunet omsorgssenter.

Han ønsker ikke å gå i detalj om hvor mange penger tilbudet koster i året, men sier det er «kostbart».

Utelukker ikke at privat omsorg kan være bra

Ordførerkandidat for Ap i Kristiansand, Mette Gundersen, er skeptisk til private omsorgsspekulanter, men innrømmer at privat omsorg kan være bra.

Teater kvartalet 00005.jpg Foto: Reidar Kollstad

Da Fædrelandsvennen omtalte etableringen av firmaet Trygg hjem i 2005 uttalte daværende gruppeleder i Kristiansand Arbeiderparti, Mette Gundersen, dette:— At et slikt firma kan prøve seg betyr at vi holder på å få et samfunn der det er de med mest penger som får den beste omsorgen. Det er ikke et varmt samfunn, og det er ikke et slikt samfunn vi vil ha.

I dag sier hun:

— Vi har ikke skiftet mening i forhold til privatisering og konkurranseutsetting av helsetjenester.

Advarer

Likevel mener hun Trygg hjem og tilsvarende private omsorgsfirma kan være et godt supplement til det kommunale tjenestetilbudet. Men hun advarer mot store private konsern som bare er ute etter å drive billigst mulig for å tjene mest mulig penger.

— Hvor går grensa mellom akseptabel og uakseptabel privat omsorg?

— Det er en politisk utfordring. Det diskuterer vi stadig. For eksempel å kjøpe tjenester som husvask og plenklipping, det er noe annet enn rene sykepleietjenester, der må det gjøres en grenseoppgang, sier hun.

— Hvordan blir det et kaldere samfunn ved å akseptere at noen kan kjøpe privat omsorg på toppen av den offentlige?

— Vi vil få en todelt tjeneste. At de som har penger kan kjøpe det beste, det kan det offentlige ikke nå opp til. Noen av de private selskapene har tynt og tynt de ansatte, slik at det blir stoppeklokkeomsorg, sier hun.

Stoppeklokke

— Stoppeklokkeomsorg har vi jo i det offentlige i dag. Ser du bort fra at private kan levere like godt som offentlige?

— Nei, det finnes stiftelser og andre som driver med god kvalitet. Kirkens bymisjon og Trygg hjem er eksempel på det.

— Så det du er i mot er spekulanter på omsorgsmarkedet?

— Jeg er i mot at private aktører skal tjene penger på andres sykdom.

— Men det gjør jo Trygg hjem?

— Jo da, men det er verdigrunnlaget som må ligge i bunn.

Ordførerkandidaten tar en tenkepause og sier så:

— Jeg skal være den første til å innrømme at man må ha en vedvarende debatt om hvor grensene skal gå.

Driver dekkhotell og privat omsorg

Det nyeste private omsorgsfirmaet på Sørlandet driver også med dekkhotell, vaktmestertjenester, transport, bemanning og renhold.

— Vi begynte i desember 2014, og er bare så vidt kommet i gang, sier Anette Thorkildsen. Hun er renholds- og omsorgskoordinator i firmaet Vipas på Vennesla. I år har det 10-årsjubileum og begynte som et bemanningsbyrå.

Det er ifølge Thorkildsen rundt 70 ansatte, og fire av disse jobber med privat omsorg.

— Vi har begynt i det små, sier hun.

10-15 kunder har de foreløpig i Vennesla og Kristiansand. Disse får hjelp til blant annet husarbeid, hagearbeid, samtaler, gåtrening, avlastning i hjemmet og tur til frisør og fotpleie.

For tre timer i måneden må man ut med 990 kroner.

Din omsorgspartner

Din Omsorgspartner ble etablert samtidig med Trygghjem i 2005. Firmaet har 15 ansatte og driver hovedsakelig med praktisk bistand.

— Vi hjelper til med tung rengjøring, men også turer i skog og mark og på kafeer, og ellers hva kunden etterspør sier Bodil Valvik som er daglig leder.

Ingen av de ansatte er autorisert helsepersonell. Om det trengs, leier Valvik dem inn. Hun har 150 kunder og har så mye å gjøre at hun ikke engang trenger annonsere for å holde aktiviteten i gang.

— Hvor tror du behovet øker mest innen privat omsorg?

— Samfunnet endres vanvittig fort og det er et utrolig behov for å dekke opp der det offentlige svikter. Ensomhet er et stort problem som nok er det som vil øke mest. Sammen med økningen i demente og det behovet pårørende har for å sikre at noen ser etter sine kjære, sier Valvik.

Hun tar 410 kroner timen.

Aktim

I Søgne er et firma som heter Aktim. Fædrelandsvennen har ikke klart å få tak i de to som på hjemmesiden er oppført som ansatte og kontaktpersoner.

Men på nettsiden skriver de at de tilbyr sykepleie og avlastningstjenester i hjemmet og i institusjoner. I tillegg tilbyr de omsorgstjenester som kan være alt fra praktisk hjelp i hjemmet, ledsagertjenester, turer, kulturelle opplevelser, eller bare en hånd å holde i.

Den ene av de to, Nicolai Mellemstrand, er autorisert sykepleier, mens den andre, Aslak Mygland er ergoterapeut. Det står ingen priser på nettsiden. Men de har et samarbeid med Søgne kommune, blant annet om vikartjenester.

Godt samarbeid med private omsorgsfirma

De siste årene har det oppstått et godt samarbeid mellom Kristiansand kommune og private omsorgsfirma.

Det forteller virksomhetsleder for sykehjem og omsorgsboliger i helse- og sosialetaten i Kristiansand, Anne Sofie Hellebø.

— Vi synes private omsorgsfirma er et godt supplement til våre tjenester. Det er ikke alle beboere på sykehjem eller i omsorgsboliger som har pårørende i nærheten som kan komme på besøk. Det er heller ikke alle som har pårørende i nærheten som får besøk, kan ta dem med ut eller bare sitt og prate litt, sier hun.

Privat firma og beboer/pårørende inngår en samtykkeavtale slik at ansatte på sykehjem og privat ansatte kan samarbeide til beboers beste uten at taushetsplikt er til hinder. Avtalene omfatter hva slags tilbud beboeren skal få, og hvordan kommunen og firmaet kan samarbeide.

— Vi har over tid utviklet et godt samarbeid med private omsorgsfirma, et samarbeid med gjensidig respekt og tillit. De kan fortelle oss om behov beboeren har, og vi kan gjøre det samme overfor dem, slik at beboeren får best mulig tilbud, sier Hellebø.

Hun sier at når noen får tjenester via private, kan i noen tilfeller ansatte ved sykehjemmet bruke av sin tilmålte tid i større grad til beboere som trenger det.

Ingen tilsyn fra fylkeslegen

Fylkeslegen i Vest-Agder har ikke gjennomført tilsyn med noen private omsorgsfirma for eldre.

Det er fylkeslegen som har ansvar for å kontrollere helsetjenestene folk tilbys, enten de er private eller offentlige, og mottar klager på dårlige helsetjenester.

— Vi har tilsyn med all helsetjeneste og alt helsepersonell uansett om de er offentlige eller private, opplyser fylkeslege Geir Stangeland.

I Oslo har det blant annet vært tilsyn med flere private sykehjem. I Vest-Agder er det ikke så mye privat virksomhet.

— Vi har hatt tilsyn med tilbydere av tjenester/bolig til psykisk utviklingshemmede, sier Stangeland.

Av kapasitetsmessige grunner må fylkeslegen prioritere tilsyn ut fra en risikovurdering og ut fra generelle inntrykk av hvor det kan være svikt.

— Uansett hvilken måte vi får rede på mulig svikt, vurderer vi om det må opprettes en eller annen form for tilsyn, sier Stangeland.