Oscar Wergeland levde fra 1815 til 1895. Foto: Arkiv
Generalens 200 år skal feires ved minst 15 anledninger. Foto: Lars Hollerud

«Hurra for Oscar» er navnet på festforestillingen Dramatiske Selskab innbyr til i Kilden på selve fødselsdagen, 17. november.

— Da kan mange rope hurra av mange grunner. Generalen hadde en heltestatus som ikke må gå ut på dato, sier Guri Paulsen,

Hun er formann i Christianssands Byselskab, akkurat som Oscar Wergeland var det i sin tid.

Oscar Wergeland levde fra 1815 til 1895. Foto: Arkiv

Onsdag kveld går første offisielle arrangement av stabelen i bystyresalen, i serien hyllinger av generalen som het Joseph Franz Oscar Wergeland.

Han var lillebror til Henrik og Camilla som fikk berømmelse for sine ord.

— Oscar uttrykte seg med planter og trær. Vi ser fortsatt tallrike spor i Wergelandsparken, i Baneheia og ikke minst i Ravnedalen. Selv om hans søsken nok ble mer kjente, var det Oscar som ble ansett som mest vellykket, innflytelsesrik og populær i sin samtid, påpeker Paulsen.

Snill gutt

— Det var også lillebror Oscar som ga sine foreldre færrest bekymringer, skriver UiA-professor May-Brith Ohman Nielsen på hjemmesiden til Wergelandsenteret.

Det var ikke bare lokalt han imponerte, mannen som kunne presentere seg med titler som kartograf, skiidrettspionér, landskapsverner, parkskaper, lokalpolitiker, hygieneforkjemper og general.

At han også vakte nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, er utnevnelsen til Ridder av St. Olavs Orden, Kommandør av 1. klasse av St. Olavs Orden, den danske Dannebrogordenen, den svenske Svärdsorden og den italienske Kronorden beviser på.

Under kveldens første bursdagsfeiring blir det kanskje nevnt at Oscar Wergeland innførte obligatorisk skiløping i hæren og at han sto bak den nasjonalmilitære holdningsendringen som la grunnlag for allmenn verneplikt i 1876. ## Ravnedalen

To år tidligere satte han den første spaden i den sumppregede jorda, og to år senere holdt Brigademusikken den første offentlige konserten i Ravnedalen.

Og der har han stått og beskuet sitt praktverk, siden Gustav Lærum formet ham i bronse i 1917.

Generalens 200 år skal feires ved minst 15 anledninger. Foto: Lars Hollerud

Neste feiring av 200 år siden Oscar Wergelands fødsel, skjer når Oddersjaa feirer sine 140 år 15. april.

Det var nemlig Oscar som innstiftet skiklubben også, den eldste i verden som fortsatt holder det gående.

— Oscar Wergeland var en sann naturvenn og en kunstner med sine omgivelser. At byen har fostret en borger av hans format er noe enhver byborger i dag og for fremtiden kan være stolt av, skrev den gamle pressemannen Jørgen Arnold Jensen i skriftet «Mannen som kledte fjellet».