— En sykkeltur er en fin start på dagen. Det er godt og friskt, sier Elisabeth Rypestøl (52).

Elisabeth Rypestøl (52) er trofast syklist. Hun bor på Flekkerøy i Kristiansand, men starter til vanlig sykkelturen fra Kroodden på Møvig, etter at hun har kjørt gjennom Flekkerøytunnelen med bil. Foto: Tormod Flem Vegge

Rypestøl bor på Flekkerøy. Hun starter dagen med å frakte sykkelen sin gjennom Flekkerøytunnelen på bilen sin. Deretter parkerer hun på Kroodden og sykler inn til sentrum.

Mandag morgen startet kampanjen «Jeg kjører grønt», for sjette år på rad, en kampanje Rypestøl skal delta i.

— Det er gøy med slike kampanjer. Jeg tror dette bidrar til at folk sykler mer, påpeker hun.

Kampanjeleder Hilde Finckenhagen solgte mandag sykkelhjelmer, refleksvester og andre effekter. Kommunen selger varene med tap, for å bidra til at flere skal sykle denne høsten. Foto: Tormod Flem Vegge

Miljøvennlig

Hensikten med «Jeg kjører grønt» er at befolkningen i Kristiansands-regionen skal parkere bilen, og heller gå, sykle, ta buss eller eventuelt tog til arbeidsplassen eller studiestedet i regionen.

Målet er at 3000 syklister skal delta i "Jeg kjører grønt"-kampanjen. I fjor deltok 3089 personer. Gjennom kampanjeperioden deles det ut premier for til sammen rundt 150.000 kroner. Foto: Tormod Flem Vegge

— Målet er at minst 3000 deltakere skal delta i kampanjen. I fjor oppnådde vi 3089 deltakere. Da jobbet vi som helter, forteller Bjørne Jortveit, rådgiver for ATP-samarbeidet i Kristiansandsregionen.

- Har kampanjen effekt?

— Vi er temmelig sikre at kampanjen får flere til å sykle utover høsten.

Tre punkter

Mandag hadde ansatte fra Kristiansand kommune plassert seg på tre destinasjoner i Kristiansand, ved Slottsquartalet, på Lundsbroa og på Oddernesbroa.

— Det er veldig hyggelig å se så mange blide folk så tidlig på morgenen, poengterer kampanjeleder Hilde Finckenhagen, som solgte sykkelutstyr til forbipasserende.

Premiedryss

Deltakere melder seg på kampanjen via internett, og registrerer fortløpende de miljøvennlige reisene som foretas. I kampanjeperioden er det mulighet til å vinne premier for til sammen rundt 150.000 kroner.

Mandag morgen stakk Atle Brandt av med 2000 kroner, som han kan fylle opp busskortet sitt med. Han tok direktebussen fra Voieben til sentrum. Samtlige passasjerer fikk et eple og et lodd. Den heldige vinneren ble trukket ut blant 22 passasjerer. Foto: Bjørne Jortveit/Kristiansand kommune

— Blant de første 1000 påmeldte deltakerne trekker vi ut 20 vinnere som hver vinner et gavekort på 2500 kroner, forklarer Jortveit.

Mandag morgen ble det delt ut 810 lodd til gående og syklister i byen, samt et gavekort til en utvalgt passasjer på en buss. Vinnerne får gavekort på 2000 kroner.

«Jeg kjører grønt»-kampanjen varer fram til 13. november.