Gjemt i hulrom i bilen hadde smuglerne lagt inn 20 kilo hasj og seks kilo marihuana. Foto: POLITIET

Fengslingskjennelsene fra Oslo tingrett viser at det er en russer med oppholdstillatelse i Belgia, to litauere og to arendalitter som er siktet i den omfattende narkotikasaken som er under opprulling i Sør-Norge.

Arendalittene er menn på henholdsvis 28 og 30 år, og er sammen med de øvrige siktede i saken varetektsfengslet i fire uker.

Politiet spanet

Saken ble rullet opp da russeren ble stoppet i tollkontroll på Hjortneskaia i Oslo onsdag den 18. desember i fjor, der det ble avdekket at vedkommende fraktet narkotika.

— Etter at politiet besluttet å la russeren foreta en kontrollert leveranse, ble det under spaningen observert at siktede møtte de øvrige medsiktede i saken og kursen ble satt mot Sørlandet. Bilen ble i hele denne perioden aldri mistet av syne fra politiets side, står det i fengslingskjennelsen.

Mens russeren ble sluppet av i Grimstad, ble de fire andre, nordmennene og litauerne, pågrepet i Arendal mens de lastet bagger med narkotika om fra bilen og inn til et hus i området vest av Arendal.

— De foreløpige undersøkelsene viser at det formentlig er tale om noe over 26 kilo narkotika de fem har hatt befatning med, står det i rettsboken.

Hindre etterforskningen

De to siktede har nektet straffskyld for grov narkotikakriminalitet, noe som har gjort at tingretten i Oslo mente det var rett å fengsle alle i fire uker med brev— og besøkskontroll.- Det er etter rettens syn en konkret og reell fare for at siktede vil ødelegge eller forspille bevis dersom han løslates nå. Retten viser til at etterforskningen er i en helt innledende fase, at siktede ikke har erkjent straffeskyld og at det er en reell fare for at siktede vil kunne påvirke forklaringer til ikke bare de andre siktede, men også andre som er implisert i saken, mener retten om arendalittene.

Retten finner videre at det er sannsynlighetsovervekt for at de siktede vil bruke muligheten til å forspille bevis dersom de løslates nå, og lar varetektsperioden være under delvis isolasjon.

Proffer

Politiet har argumentert med at narkotikainnførselen som siktelsen bygger på, kan synes som å ha et visst profesjonelt tilsnitt. Dette gjør at politiet mener det er grunn til å frykte at de siktede kan ha utviklet en form for kodespråk seg i mellom.

— Årsaken til at vi mener det er et profesjonelt tilsnitt, er at bilen var spesialtilpasset for smugling. Blant annet med tilpassede hulrom. Russeren var ikke kjent med at narkotikaen var funnet da han fikk kjøre videre, sier politiadvokat Line Steen Presthus.

Hun føyer til at ingen av de fem så langt er avhørt i saken. Dette vil skje i løpet av uken.

— Narkotikaen er ikke analysert, og det vil ta noe tid før vi får fullstendig analysesvar. Vi mener det er 20 kilo hasj og seks kilo marihuana som er funnet. Det er dette vi foreløpig er sikre på. For Agders del er nok dette en større sak, sier Presthus.