— Vi sjekker nå hva skipet holder på med, etter en konkret melding om at de har bedrevet dykking på et vrak. Vi vil blant annet undersøke om det har blitt tatt opp ting fra vraket, som er vernet av kulturminneloven, sier Terje Skaar ved påtaleseksjonen i Agder politidistrikt.

I kulturminnelovens paragraf 14 står det at staten har eiendomsrett over alle skipsvrak, og alt som hører til vraket, som er eldre enn hundre år når det ikke er mulig å finne ut hvem som eier vraket. Finner man ting som kan stamme fra et slikt vrak plikter man å melde fra om funnet til politiet.

Politiet skal nå i gang med å avhøre vitner.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Diplomatisk immunitet

— Vi gjennomfører en tradisjonell etterforskning, og vi vil avhøre vitner som har gjort noen observasjoner. Dette er et skip som har diplomatisk immunitet, og det er ikke snakk om å holde igjen skipet eller å bruke andre tvangsmidler, sier Skaar.

"Juist" er et tysk marinefartøy som brukes til dykketrening, og det har avlagt flere besøk til Norge de siste årene.— De har fått diplomatisk klarering for å drive dykketrening, mer spesifikt slangedykking, som er litt mer avansert enn vanlig dykkeutstyr. Fartøyet har vært i norske farvann på en årlig basis de siste årene, sier kommandørkaptein Jens Høilund ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Trener på vrakdykking

Skipet har et mannskap på 25, i tillegg til 21 dykkere.

— Politiet har nå saken, og vi vet at politiet enten har vært eller skal ombord for å klarlegge forholdene. Vi har blitt informert om at det kan ha skjedd et brudd på kulturminnevernloven, sier Høilund.

Ifølge det tyske sjøforsvarets egne nettsider brukes skipet til undervisning og trening av dykkere i vanskelige forhold, som for eksempel dykking i vrak. Skipets besetning har daglig kontakt med Forsvaret.

— De rapporterer posisjoner og hva de skal gjøre daglig, og forholder seg til den diplomatiske klareringen som legger en del føringer om rapportering og bevegelser. Vi vet hele tiden hvor de befinner seg, og skipet skal være i norsk farvann til den 17. februar, sier Høilund.