— Michaelsen er leder av Sørlandsbenken. Det er vanskelig å samarbeide politisk med folk som har som tydelig mål om å svekke sykehuset i Arendal, sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter.

Ingebjørg Godskesen (Frp) presiserer at hun ikke har lest hva hennes partifelle Åse Michaelsen har sagt, men bekrefter at hun har snakket med de Ruiter, og sier følgende til Fædrelandsvennen:

— Hvis det stemmer det Freddy sier, vil jeg ta initiativ overfor Svein Harberg (H) og Kjell Ingold Ropstad (KrF) og foreslå at Aust-Agder lager en egen benk på Stortinget. Godskesen viser til at andre fylker har egne benker.

Freddy de Ruiter og Ingebjørg Godskesen vil bryte samarbeidet med Sørlandsbenken etter uttalelsene til benkens leder, Åse Michaelsen, om fødeavdelingen i Arendal. Foto: Torstein Øen

Reaksjonene kommer etter at Michalsen kommenterte sykehusledelsens godkjenning av seks unntak fra nasjonal fødeveileder.— Dette er nesten verre enn en skandale. At fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus innrømmer at det er gitt dispensasjoner for å stagge striden mellom Arendal og Kristiansand, det er vanvittig, sa Michaelsen til Fædrelandsvennen.

Syke nyfødte

Bakgrunnen er at fylkesmennene i begge agderfylkene i en tilsynsrapport slår fast at tilbudet til syke nyfødte i Arendal er uforsvarlig.

de Ruiter sier at Sørlandsbenken skal jobbe samme til beste for hele Sørlandet, men mener Michaelsen uttalelse ikke oppfyller det målet.

— Uttalelsene hennes var så bombastiske og lite kunnskapsbaserte at det eneste som kan rette opp denne saken, er at hun dementerer eller ber om unnskyldning for det hun har sagt, sier de Ruiter.

Splitte sørlandsbenken

— Snakker vi om å splitte sørlandsbenken i alle politiske saker, eller bare når det gjelder sykehussaken?

— Dette gjelder politisk arbeid generelt. Vi må se om det fins andre måter å utøve politisk arbeid på enn gjennom sørlandsbenken, sier de Ruiter.

Han har ikke klart for seg hvilke andre måter det kan dreie seg om, og vil drøfte saken videre med partikolleger og andre.

Ikke inhabil

Om sykehussaken ellers sier de Ruiter nå at han ikke vil bruke ordet «inhabil» om fylkesmennene i Agderfylkene. Etter tilsynsrapporten om fødeavdelingen i Arendal har han reist spørsmål ved troverdigheten, fordi fylkeslegen i Vest-Agder, Geir Stangeland, har jobbet ved barnesenteret i Kristiansand. Og assisterende fylkeslege i Vest-Agder, Aud Garmann Askevold var leder av kvinneklinikken i Kristiansand fram til nyttår 2014. — Ordet inhabil er vanskelig å knagge - juridisk sett. Men å se på konklusjonene i rapporten i forhold til hva de tidligere har sagt om sykehuset i Arendal, det kan avdekke at det er for sterke bindinger, sier de Ruiter.

Han har foreslått, sammen med ordfører Einar Halvorsen i Arendal og tillitsvalgte ved sykehuset å få en annen fylkesmann - en settefylkesmann- til å gå gjennom rapporten på nytt.

Unison misnøye

— Hvordan konkret skal du få oppnevnt en settefylkesmann hvis ikke det er formelt grunnlag for å konkludere med inhabilitet?

— Det har jeg ikke klart for meg ennå, og må drøfte det videre før jeg kan si noe mer om det. Men i denne saken er det unison misnøye mot konklusjonene i tilsynsrapporten, og da må jeg som folkevalgt reagere, sier de Ruiter.

— Den unisone misnøyen synes å være avgrenset geografisk til Arendal, kritikere vil hevde at dette er et politisk motivert utspill i kampen for sykehuset i Arendal?

— Det forstår jeg ikke. Stangeland og Askevold har hatt så tett kobling til sykehuset i Kristiansand, at de har store problemer med å skille snørr og bart.