— Vi har mye snø å skuffe og for å rekke jobb har jeg gjerne begynt snømåkingen klokka 04.30. Til slutt var det så vondt i skulderen at jeg måtte gå til fysioterapeut, sier Lillian Krag fra Farsund.

Ektemannen har vært 14 dager på jobb i Nordsjøen under det verste snøfallet. Det tunge ryddearbeidet falt på Lillian som i tillegg sliter med leddsykdommen Bekhterev.

Fysioterapeut Janne Børresen og Lillian Krag beholdt humøret selv om Krags vonde skulder måtte behandles. Foto: Espen Sand

Store smerter

— Jeg hadde en himla jobb også i fjor vinter, og hadde trent masse styrke før denne vinteren, men det hjalp ikke. Det tok bare noen dager før smertene kom fra nakken og nedover armen. Fysioterapeuten sier at jeg har fått betennelse i slimposen i skulderen. Jeg skal tilbake på mandag for å ta ultralyd, sier Krag som måtte gjennom flere vonde øvelser hos fysioterapeut Janne Børresen.

— Nå har jeg bestemt meg. Nå blir det snøfreser hos oss! sier Krag, som jobber som inspektør ved Skriverhaven skole i Mandal.

Ved Klinikken i Mandal er det flere fysioterapeuter og kiropraktorer. De har hatt hektiske dager etter nyttår, der svært mange av pasientene har fått slitasjeskader etter snømåkingen.

Stor pågang

— Vi har fått inn mange pasienter over lang tid som følge av snøværet. Hovedsakelig på grunn av måking. Flere av tilfellene har vært akutte der de har hatt store smerter i skulder, nakke og korsrygg, sier Ida Gulowsen, fysioterapeut ved Klinikken.

På legevakten i Kristiansand opplever de ansatte at mange har skadet seg etter at snøen kom til Sørlandet.

— Det er hovedsakelig skader etter fall på det glatte underlaget. Vi har behandlet mange håndleddsbrudd, sier Kristin Jørgensen, sykepleier ved legevakten i Kristiansand.

I Mandal og Lister merker man også en pågang hos legevakten.

Mandal og Lister

— De dagene det er superglatt merker vi en pågang av folk med forskjellige skader. Da kan det komme 10 mennesker samme dag med forskjellige skader forårsaket av snøen. Det vanligste er fallskader, belastningsskader som for eksempel senebetennelse og brystsmerter. I mange tilfeller blir det behandlet med smertestillende og videre oppfølging hos fysioterapeut og kiropraktor, sier Synnøve Puntervold, avdelingsleder ved Mandal legevakt.

— Vi har hatt en del, men har ingen tall å vise til. Det er bruddskader i håndledd og beina som går igjen, opplyser legevaktssentralen i Lister.

Stress om morgenen

Kiropraktor Toralf Westermoen mener folk bør tenke gjennom snømåkingen før de setter i gang.

— Folk bør beregne bedre tid når man vet at snømåkingen venter før jobb. Mange som pådrar seg skader får dem når de er stresset og kalde i kroppen om morgenen, og snøen skal bort raskest mulig. Det er viktig å tenke på godt verktøy som er tilpasset den enkeltes høyde og styrke, og så må man bøye knærne og løfte gjennom hofta. Eldre må også passe på hjertet når de rydder tung snø, sier Westermoen.