Da kommunen ville splitte brødreflokken, tok lillesøster Gudrun grep og opprettet et eget omsorgsfirma for å ta seg av dem. Her er hun sammen med storebror Johnny i stua i barndomshjemmet, hvor brødrene bor samlet. Foto: Arkiv
Gudrun Gløbstad Alonso startet i mai 2012 et eget omsorgsfirma for å holde sine fem psykisk utviklingshemmede brødre samlet i barndomshjemmet. Etter at et kommunalt ekstratilskudd forsvant, går driften i minus, og hun frykter for fremtiden. Foto: Torstein Øen

— Jeg vil heller bli kjent for dårlig forretningsdrift enn for dårlig dømmekraft, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

Les mer:

Siden mai 2012 har hun drevet omsorgsfirmaet Mikkelsberghagen AS, hvor fem årsverk sørger for at hennes fem utviklingshemmede brødre får pleie og omsorg.

Gudrun Gløbstad Alonso startet i mai 2012 et eget omsorgsfirma for å holde sine fem psykisk utviklingshemmede brødre samlet i barndomshjemmet. Etter at et kommunalt ekstratilskudd forsvant, går driften i minus, og hun frykter for fremtiden. Foto: Torstein Øen

Alonso, lillesøster i en søskenflokk på sju, tok ansvar for å holde brødrene samlet da foreldrene ikke lenger kunne ta seg av dem. For å sikre at de fortsatt kunne bo sammen i barndomshjemmet, driftes omsorgen som en bpa-ordning (se fakta) med et budsjett på 2,8 millioner kroner årlig. Nå frykter hun at omsorgsfirmaet går konkurs og brødrene splittes.

Går i minus

— Vi mener kommunen har beregnet for få timer til pleie, og det gjør at regnestykket ikke går opp i forhold til ansatteressurser, sier Gundrun Gløbstad Alonso.

Nedbemanning er ikke aktuelt.

- Nei, da får de ikke forsvarlig pleie, så da går jeg heller i minus, sier Alonso.

Helt siden oppstarten har Alonso og Søgne kommune vært uenige i behovet for pleie av hennes brødre, som alle har diagnosen fragilt x-syndrom.

Jeg opplever ikke kommunen som en part som vil løse ting på en god måte.

Redningen har vært et ekstra årlig tilskudd på 400.000 kroner fra kommunens ressurssenter for omstilling.

Onsdag skriver lokalavisenSøgne og Songdalen Budstikkeat kommunen ikke vil bekrefte om hun vil fortsette å få det ekstra tilskuddet.

— Jeg er så lei av det uforutsigbare, sier Alonso, og mener kommunen driver med ansvarsfraskrivelse.

- De forsvarer seg med at de gir nødvendig helsehjelp. Jeg vil gjerne tro at vi bor i en god kommune og kan komme til enighet. Behovet for pleie er hva det er. Jeg har snakket og forklart i møte ut og møte inn, uten å nå fram, forteller hun.

— Jeg opplever ikke kommunen som en part som vil løse ting på en god måte. Hvis det koster ei krone mer, er de ikke interessert, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

- Arrogant av kommunen

I begynnelsen av desember sendte brødrenes verge en bekymringsmelding til kommunen og klaget på tjenesteomfanget. Klagen ble ikke tatt til følge, og ligger nå hos fylkesmannen.

Jack Andersen, som sitter i formannskapet for Høyre, reagerer på at kommunen ikke har svart på bekymringsmeldingen.

— Det er i beste fall arrogant, sier Andersen.

Kommunen burde heller prøve å løse saken, enn å trenere den.

Han mener kommunen har et særskilt ansvar for å ta vare på Gløbstad-brødrene.

Da kommunen ville splitte brødreflokken, tok lillesøster Gudrun grep og opprettet et eget omsorgsfirma for å ta seg av dem. Her er hun sammen med storebror Johnny i stua i barndomshjemmet, hvor brødrene bor samlet. Foto: Arkiv

— Deres situasjon er helt spesiell. Her er det ikke snakk om mer penger, men å opprettholde et tilskudd. Kommunen burde heller prøve å løse saken, enn å trenere den, sier Andersen.- Jeg er ikke i tvil om at den livskvaliteten de har i hverdagen, i stor grad henger sammen med at de kan være sammen på fritiden, og bo sammen på gården. Det er jeg sikker på at de rette instanser i kommunen vil bekrefte. De får et bra tilbud av Gudrun, men hun kan ikke basere driften på dugnadsinnsats, fastslår Andersen.

En regnefeil fra kommunens side gav 90.000 kroner i ekstra i utbetaling før jul.

— Dermed er vi rent driftsmessig bedre rustet enn fryktet akkurat nå. Men når de røde dagene kommer i mai, og ferien setter inn, går vi i minus igjen, sier Gudrun Gløbstad Alonso.

Bekrefter klage

Kommunalsjef Gustav Skretting i Søgne kommune bekrefter at de har avvist en klage fra Mikkelsberghagen og sendt den videre til fylkesmannen.

— Det har vært en gjennomgang av behovet som hver enkelt bruker har, og så er det klaget på tjenesteomfanget, sier Skretting, kommunalsjef for helse og omsorg.

Når de røde dagene kommer i mai, og ferien setter inn, går vi i minus igjen.

Han vil nødig svare på våre spørsmål om saken, siden han mener den er konfidensiell.

Gudrun Gløbstad Alonso. Foto: Torstein Øen

Derfor vil han heller ikke si hva det vil koste å gi brødrene Gløbstad tilsvarende omsorg i kommunal regi, som den de får gjennom bpa-ordningen i barndomshjemmet. — Når det er uenighet om omfanget av tjenester, går saker til fylkesmannen, som skal vurdere omfanget av praktisk bistand ut fra aktuelle lovkrav, sier han.

— Har bpa-ordningen for brødrene fungert?

— Jeg har ikke fått indikasjoner på at det ikke har vært bra.