Det tyske troppetransportskipet «Rio de Janeiro» er funnet. Det melder NRK.

Agder-Tech har etter seks års leting funnet vraket av skipet som ble senket av en polsk ubåt den 8. april 1940. En stor opplevelse, skal vi tro de som fant vraket.

– Det største øyeblikket var da vi fulgte bauen oppover til vi så innover skipet. Da ble vi stille alle mann her. Det var både en verdighet og en vanvittig utløsning med tanke på at vi har jobbet for dette i flere år, sier daglig leder Vidar Johannesen i Agder-Tech AS til NRK.

Ved senkingen omkom rundt 200 personer. 183 overlevde. Av de 380 på båten, var 50 mannskap og resten tyske soldater som skulle delta i invasjonen av Norge.

Det 122 meter lange skipet var opprinnelig et linjeskip for passasjerer og last, men ble brukt av de tyske styrkene for å frakte troppene under andre verdenskrig, melder SeaBed services, som har jobbet med sammen med Agder-Tech og A-dykk i letingen, i en pressemelding.

Trioen har brukt sonar og multistråleekkolodd for å finne vraket, som de den 14. juni besøkte med miniubåt.

Teamet i Agder-Tech har nå hentet opp lanternen som viser skipets serienummer. Neste mål er å hente opp skipsklokken.

— Vi håper å bringe skipsklokken til land og få den konservert i samarbeid med Norsk Maritimt Museum. Deretter vil vi overrekke den til Lillesand kommune, sier Lundal.