Nils Erik Usterud sto i politiuniform og med håndvåpen på hofta under hele debattmøtet om ytringsfrihet i Grimstad lørdag, uten at han fikk noe å gjøre.

— Kan ikke vite

— Det er godt politiet tar sikkerheten på alvor. Jeg synes de skal ha honnør for å stille opp, men det var ikke noe jeg tenkte på verken på forhånd eller under møtet, sier forfatter Birger Emanuelsen fra Arendal. Han deltok på møtet på Apotekergaarden i Grimstad sammen med kulturedaktør Hilde Sandvik fra Bergens Tidende.

Arrangørene av Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad hadde ikke bedt om politibeskyttelse, men politiet stilte opp på eget initiativ. Det var en lignende debatt i København som ble angrepet av terrorister i forrige måned.

— Jeg tenker at det skjer ikke her, men man kan aldri vite. Politiet skal ha ros for å stille opp, sier Hilde Sandvik. Under debatten pekte både Sandvik og Emanuelsen at det har vært terror både i Norge og Danmark.

Trussel

— Den største trusselen mot ytringsfrihet er at noen faktisk er villige til å drepe folk på grunn av ytringene sine, sier Emanuelsen.

Usterud fikk imidlertid lite å gjøre på posten sin.

— Alt gikk fredelig for seg, bekrefter operasjonsleder Sverre Birkeland ved Agder politidistrikt,