Om formiddagen 8. april i fjor passerte 44-åringen Ørje grensestasjon fra Sverige til Norge. Tollerne fattet mistanke til Audien, og stoppet den etter åtte kilometer. Da bilen ble undersøkt nærmere ble til sammen ble 5,4 kilo metamfetamin funnet profesjonelt skjult i en stålbjelke montert bak bilens bakre støtfanger og i midt-differensialen. Narkotikaen har en gateverdi på rundt to millioner kroner.

— Trodde det var sigaretter

31-åringen ble stoppet ved Longum i Arendal senere samme dag. Han har hele tiden nektet for å ha noe med narkotikaen å gjøre, men har medgitt at han hadde hjulpet landsmannen med å sjekke grenseovergangen. Han hevder at han trodde det var sigaretter 44-åringen skulle smugle. I Aust-Agder tingrett støttet kameraten denne forklaringen, men retten mener motivet hans var å unngå å trekke yngstemann inn i den alvorlige narkosmuglingen.

Retten mener det er bevist at eldstemann var kurer og at yngstemann hadde den ledende rollen med å klarere grensen og holde kontakten mottakerleddet i Norge. De støtter seg til informasjon om hans reise fra hjemlandet i tiden før smuglingen, bankutskrifter som retten mener beviser at narkotikaen ble delvis betalt for i Litauen, samt at bilen som ble brukt var registrert på 31-åringens far. Det er dokumentert omfattende telefonkontakt mellom litauerne før de ble pågrepet.

Rabatt for tilståelse

Retten mener det er straffeskjerpende at 31-åringen «på en svært lite tillitsvekkende måte» forsøkt å skyve alt ansvaret over på kameraten som tok all risikoen som kurer. Mens 44-åringen får strafferabatt for tilståelse. Yngstemann er dømt til fengsel i fem år og seks måneder, mens kameraten har fått en straff på fire år og seks måneder. Begge har sittet 340 dager i varetekt som trekkes fra straffen.