— Jeg ventet i hele onsdag på denne nyheten. Nå gleder jeg meg bare til å stå på flyplassen med norske flagg og ønske Shaimaa og familien hennes velkommen tilbake. Jeg er ikke i tvil om at hun vil få en positiv behandling av søknaden sin, sier Naciye Øzturk som er leder av støttegruppen til 11-åringen.

Familien fikk avslag på asylsøknaden sin i 2008. I november i fjor ble Shaimaa og familien hennes hentet i Lillesand, og uttransportert til Jemen. Moren Afrah var høygravid, mens faren hadde gått i skjul. Bergens Tidende har skrevet en rekke reportasjer om familiens som nærmest har blitt et symbol på situasjonen til asylbarn som har måtte reise fra landet etter å ha bodd her lenge.

I påsken ble huset til familien til Shaimaas i Jemen bombet.

Snakket med moren

— Etter at avtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre ble klar ringte jeg til moren til Shaimaa. Hun ville ikke tro at de nå trolig kan komme tilbake. De bor nå svært kummerlig, og sover sammen med flere folk de ikke kjenner på et knøttlite rom, sier Naciye Øzturk.

Leder av støttegruppen for den 11 år gamle jenta som ble uttransportert fra Lillesand, Naciye Øzturk, er overbevist om at familien hennes snart er tilbake i Norge. Foto: Håvard Bjelland

Hun forteller at støttegruppen allerede i mars sendt en omgjøringsbegjæring av utvisningsvedtaket, og har tro på at denne vil få en rask behandling.— Ingen kan være i tvil om at situasjonen i Jemen er svært vanskelig, og situasjonen til denne familien er også godt dokumentert gjennom flere reportasjer i media, sier lederen av støttegruppen.

Læreren til Shaimaa i Lillesand, Thomas Johnsen, håper også at det skal gå den 11 år gamle jentas vei. Han våger likevel ikke helt å tro at hun skal få komme tilbake.

Må ha bodd her fire år

Det er barn som er uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015 og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, som nå skal få sine saker behandlet på nytt.

Barna som nå kan få opphold som en følge av avtalen mellom regjeringen og støttepartiene, må søke fra utlandet.