Ormegrass med frostrim foreviget av Dagfinn Vemmelvik. Foto: Dagfinn Vemmelvik
Tove Hamre har tatt dette bildet i en liten landsby nær Phuskar i India, og fått aksept i den internasjonale konkurransen Trierenberg Super Circuit i Østerrike. Tittelen på bildet er "Old lady". Foto: Tove Hamre
Sommerfugl og syriner, et vakkert og vårlig motiv fra Solfrid Røinås. Foto: Solfrid Røimås
Medlemmene i Fokus Fotoklubb har sanket mange internasjonale priser. Her er bare litt av klubbens premiesamling.Tove Hamre har tatt dette bildet i en liten landsby nær Phuskar i India, og fått aksept i den internasjonale konkurransen Trierenberg Super Circuit i Østerrike. Tittelen på bildet er "Old lady". Foto: Inger Witteveen
"Judgement" har Bente R. Dybesland kalt sitt bilde. Foto: Bente R. Dybesland
"Delicate" er delikat av Maria Egeland. Foto: Maria Egeland
Bjørn Ole Nyborg er leder av Fokus Fotoklubbs internasjonale avdeling.Ormegrass med frostrim foreviget av Dagfinn Vemmelvik. Foto: Inger Witteveen

Siden oppstarten i 2001 har Fokus Fotoklubb i Songdalen vokst til 50 medlemmer. Mange av de gamle traverne er fortsatt med. Blant andre Bjørn Ole Nyborg som var med å stifte klubben. Nå har han dratt i gang en underavdeling for de som ønsker å konkurrere utenlands.

— Noen liker å få bildene ut i verden, sier Nyborg.

Åpent for «alle«

Den internasjonale avdelingen av Fokus Fotoklubb er åpen for både profesjonelle og amatører. Foreløpig består gruppa av seks medlemmer, som konkurrerer individuelt og samlet.

— Vi har fått bilder akseptert i alle verdenshjørner, forteller Dagfinn Vemmelvik.

Nå ønsker de seg flere likesinnede. Men nye medlemmer må gjennom en opptaksprøve.

— Vi er behjelpelige med å lære bort. Det er stor takhøyde, men vi er ingen fritidsklubb, sier medlemmene, som samles jevnlig for å diskutere bilder og deltakelse i konkurranser. I tillegg gjennomføres interne kåringer. Det er tross alt en konkurranseklubb.

Høster medaljer

Avdelingens leder, Bjørn Ole Nyborg, er med på to landslag og har tatt flere medaljer internasjonalt. For tre år siden mottok han, som den sjette i Norge, gullplakett fra Norsk Selskap For Fotografi (NSFF). Det var da 19 år siden sist den var utdelt.

— Det er moro å prøve seg, og moro å se hva som rører seg, hvilke krav som stilles og om en lykkes, mener Bente R. Dybesland. Hun er med på to landslag i år, henholdsvis temaet «Friendship and Solidarity» og «Black and white Biennal». Hun er også én av to kvinnelige fotografer som representerer Norge i Women's Photo Art i Toscana.

Lyset avgjør

Ifølge fotoentusiastene er det ikke utstyret og pixler det kommer an på, men hvor flink den enkelte er til å utnytte potensialet.

— Det gir meg så mye å være ute i naturen, sier Dagfinn Vemmelvik, som tar mye naturbilder. Han får støtte av Tove Hamre, som mener man legger mer merke til detaljer som fotograf. Selv liker hun å ta portretter og sort-hvitt-bilder. Mens Maria Egeland liker å ha fokus på makromotiver, slikt som dråper og insekter.

Én ting er de helt enige om: At lyset er alfa og omega.

— Bare lyset er rett kan du få mye ut av ingenting, sier landslagsfotograf Bente R. Dybesland.